Teatre

Torna Wajdi Mouawad amb un 'Romeu i Julieta' on ressona la guerra de Gaza

La Perla 29 presenta l'obra 'Tots ocells' dins el Festival Grec

3 min
Miriam Moukhles i Guillem Balart.

BarcelonaFa poc més d'un mes, la Universitat de Colúmbia de Nova York va ser notícia arreu del món per les acampades contra la guerra de Gaza. El conflicte entre Israel i Palestina va esclatar als campus universitaris nord-americans, on la policia va detenir centenars d'estudiants que es manifestaven. És justament a la biblioteca de la Universitat de Colúmbia on l'escriptor d'origen libanès Wajdi Mouawad situa l'inici de Tots ocells, una obra de teatre sobre "dos joves estudiants, un de jueu i l'altra d'origen àrab, que s'enamoren enmig d'un gran enfrontament de pobles", segons el director de La Perla 29, Oriol Broggi. Tots ocells es va estrenar el 2017 al Théatre La Colline de París i, del 25 de juny al 28 de juliol, aterrarà al Teatre La Biblioteca de Barcelona a càrrec de La Perla 29. Es tracta d'un muntatge coproduït pel Festival Grec que compta amb Guillem Balart, Miriam Moukhles, Joan Carreras, Clara Segura, Xavier Boada, Màrcia Cisteró, Xavier Ruano i Marissa Josa entre el repartiment.

Mouawad "es pregunta si, quan els pobles estan enfrontats, els individus també han d'estar-ho", explica Broggi, que considera que l'escriptor d'Incendis, Boscos, Litoral  i Cels "recull la tragèdia grega i la gran volada de Shakespeare i en fa una tragèdia contemporània on apareixen mòbils, aeroports, texans i microones". "És una mena de Romeu i Julieta contemporani", afegeix Guillem Balart, que interpreta l'Eitan, el jove de família jueva. Tots ocells "fa plorar, toca qüestions profundes amb una gran senzillesa", segons Miriam Moukhles, que encarna el personatge de la Wahida, la jove d'origen àrab amb qui Eitan viu un idil·li. Tot i que els dos joves són el punt de partida de l'obra, el conflicte pren una dimensió familiar que involucra dues generacions més, la dels pares i els avis de l'Eitan, que acaben viatjant junts a Tel-Aviv i Jerusalem. "Els joves tenen una mirada nova que els permet qüestionar l'herència familiar", diu Broggi.

"És una història que ressona en el conflicte que estem vivint", diu Clara Segura. Ara bé, l'autor "no pren partit polític", "no va ni a favor ni en contra de ningú", aclareix Broggi. "Quan presentem alguns conflictes a través de l'art, ens adonem que en realitat són molt simples; però com més simples, més dolorosa i violenta n'és la resolució", afegeix el director. Segons Joan Carreras, "en molts moments de l'obra tot es podria resoldre si els personatges es fessin una abraçada o una mirada còmplice, però no estan mai preparats per prendre la decisió més reconciliadora".

Un 'thriller' poètic

Tots ocells, que dura més de tres hores, "és una obra grossa, com una catedral, amb moltes estructures que fonamenten les escenes fortes que apareixen més endavant", segons Broggi. Tot i això, el director creu que "l'estructura de thriller, que t'obliga a mantenir-te atent per anar recollint informació", així com "la gran potència poètica i filosòfica de Mouawad", fan que l'obra "passi com un sospir". L'autor, que és especialment conegut per la novel·la Ànima (Periscopi), "juga amb les repeticions, recupera elements que l'espectador ja ha vist en un mateix espai o en una mateixa ciutat, i això crea una certa sensació de familiaritat", diu Broggi.

En el muntatge original de Tots ocells, els actors intercalaven frases en francès amb d'altres en anglès, àrab, hebreu i alemany. "Mouawad va fer un càsting internacional per trobar actors que parlessin almenys dues d'aquestes llengües", diu Broggi. La Perla 29 ha apostat, en canvi, per un text exclusivament en català, traduït per Cristina Genebat, només amb alguna intervenció esporàdica en àrab. "Tota la funció tindrà uns subtítols que aniran indicant la llengua amb què estarien parlant segons el text original", explica el director. "L'autor escriu amb un llenguatge d'ara, raonablement fàcil de posar en boca dels actors, però alhora força elevat –explica Genebat–. Escollir les paraules de la traducció ha estat complicat, però a la vegada molt apassionant".

També dins el Festival Grec, la Biblioteca Sant Pau- Santa Creu acollirà el 9 de juliol un club de lectura per parlar del text. Com que ja s'han esgotat les entrades de gairebé totes les funcions, La Perla 29 ha reprogramat l'espectacle del 5 de setembre al 20 d'octubre. A més, el setembre vinent l'editorial Periscopi publicarà el text de Tots ocells, com ja va fer amb la tetralogia de teatre èpic La sang de les promeses.

stats