Cinema
Cultura 25/04/2015

Cinc produccions catalanes s'emporten nou premis al Festival de cinema de Màlaga

'Techo y comida', 'La deuda' i 'Requisitos para ser una personal normal' se n'enduen set en llargmetratges i 'El Gran Vuelo' i 'El tram final' dos més en documentals

Acn
2 min
Imatge de 'Techo y comida'

BarcelonaCinc produccions catalanes han obtingut premi al Festival de cinema de Màlaga. El llargmetratge 'Techo y comida', de Juan Miguel del Castillo, s'emporta el premi del públic i el Biznaga de plata a millor actriu per Natalia de Molina; mentre que Barney Elliot s'endú el millor guió i el premi a millor actriu de repartiment, Nidia Bermejo, per 'La deuda'. Triomf també per l'opera de prima a la direcció de Leticia Dolera que amb 'Requisitos para ser una personal normal' s'ha fet seus els guardons al millor guionista novell, muntatge i fotografia. El Biznaga al millor documental és per a 'El Gran Vuelo' de Carolina Astudillo mentre Óscar Pérez Ramírez n'obté per millor direcció amb 'El tram final'.

De les quatre produccions que amb segell català participaven a la secció oficial de llargmetratges del Festival de Cinema de Màlaga, tres han obtingut premi. 'Techo y comida' (Diversa Audiovisual) se n'ha endut un dels més importants. L'actriu Natalia de Molina ha estat considerada com a millor actriu en el paper protagonista de la Rocío, de 25 anys, mare soltera i sense feina, que no rep cap tipus d'ajuda ni subsidi. 'Techo y comida' també s'ha endut el Biznaga de Plata Premi Gas Natural Fenosa del Públic.

Una altra de les premiades és 'La deuda', que s'emporta de Màlaga dos guardons. Són el Biznaga de plata al millor guió i un altre a la millor actriu de repartiment, per a Nídia Bermejo. 'La deuda' (Arcadia Motion Pictures) de Barney Elliot és un drama polític sobre un ambiciós home de negocis que decideix aprofitar la oportunitat de la seva vida i acaba en una batalla per la terra, els diners i el poder a Perú.

El debut triomfal de Leticia Dolera

I l'actriu Letícia Dolera en marxa també amb les mans plenes. La seva òpera prima com a directora, 'Requisitos para ser una persona normal', s'ha endut tres guardons de Màlaga. El de guionista novell per a Dolera; el Biznaga al millor muntatge per a David Gallart i el premi a la millor fotografia per a Marc Gómez del Moral. La pel·lícula està produïda per El estómago de la Vaca (Paco Plaza), Corte i Confección de películas i Telefónica Studio i compta amb la col·laboració de TVE, TVC, i Canal + i el suport de l'ICAA i l'ICEC.

Aquest dissabte s'ha fet públic el palmarès sencer de la 18a edició del Festival de cinema de Màlaga. De fet, el Biznaga d'Or ha recaigut a mans de la pel·lícula 'A cambio de nada', de Daniel Guzmán; el de plata especial del Jurat per 'Los exiliados románticos', de Jonás Trueba, i el Biznaga a la millor direcció també per Guzmán. El premi al millor actor és per a Ernesto Alterio per 'Sexo fácil, películas tristes' amb menció especial per a Emilio Palacios per 'Los héroes del mal' mentre que Antonio Bachiller, premi al millor actor de repartiment per 'A cambio de nada'.

La producció catalana també marxa de Màlaga amb bon regust de boca en documentals. El premi Biznaga de plata al millor documental és per a 'El Gran Vuelo', de Carolina Astudillo; i el millor director en documentals ha estat Óscar Pérez de Ramírez per 'El tram final'.

stats