Patrimoni
Cultura 07/03/2015

Les Terres de l'Ebre catalogaran tot el seu patrimoni immaterial

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, presideix la comissió que elaborarà l'inventari seguint les pautes de la Unesco

Acn
2 min
El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha assistit a la presentació de l'Inventari de Patrimoni Cultural Immaterial de les Terres de l'Ebre a Tortosa / ACN

TortosaEl projecte de l'Inventari de Patrimoni Cultural Immaterial de les Terres de l'Ebre neix vinculat a la declaració de Reserva de la Biosfera del territori per la Unesco de fa dos anys. El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, conseller de cultura, presideix la comissió institucional que l'elabora i l'ha presentat aquest dissabte a Tortosa. Mascarell ha explicat aquest dissabte que el catàleg permetrà conservar i dinamitzar, en forma de noves iniciatives econòmiques, tot el patrimoni ebrenc i que serà també un reconeixement de Catalunya a l'aportació cultural de l'Ebre al país. L'inventari patrimonial haurà d'estar llest en dos anys i prendrà com a referent el del Montseny, l'únic que hi ha actualment a Catalunya.

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha constituït aquest dissabte les comissions institucionals, que presideix ell mateix, que han d'elaborar l'Inventari de Patrimoni Cultural Immaterial de les Terres de l'Ebre. Com ha explicat el conseller es posa en marxa la redacció del catàleg, prenent com a referent l'inventari del Montseny, l'únic a Catalunya i que la Unesco té com a referent des de que es va redactar.

El catàleg té una doble perspectiva: segons el conseller, "salvaguardar el patrimoni" per després "treure-hi elements de futur i mirades que permetin dinamitzar el territori a l'entorn del patrimoni immaterial amb noves emprenedories, activitat turística i cultural". "Permetrà dinamitzar unes comarques tan riques i tan plenes de cultura immaterial com són les Terres de l'Ebre. És el reconeixement d'una riquesa cultural extraordinària i una aportació a la cultura del país feta a través de fragments del territori que aporten coses amb identitat pròpia, amb elements de diferenciació i riquesa compartida", ha afegit.

Seguint les pautes de la Unesco, es consideren manifestacions del patrimoni cultural immaterial les tradicions i expressions orals, llengua inclosa, les arts de l'espectacle, els usos socials, rituals i actes festius, els coneixements i usos relacionats amb la naturalesa i l'univers i les tècniques artesanals tradicionals. Engloba àmbits com la gastronomia, la festa, les professions tradicionals i la música i la dansa, entre altres.

Segons ha subratllat Mascarell, l'inventari permetrà desplegar iniciatives a l'entorn del patrimoni catalogat. "Ja veiem com determinades tradicions es poden convertir en noves activitats que ajudaran, d'una banda, a conservar i de l'altra, a dinamitzar tot el que tenim", ha dit. El conseller ha insistit en que la conservació del patrimoni és una manera "de mirar al futur". El catàleg ebrenc serà, segons Mascarell, d'una "notabilíssima densitat" per les quantioses aportacions culturals que l'Ebre ha fet.

La previsió es acabar-lo en un termini aproximat de dos anys. El projecte compta amb un pressupost de 262.000 euros. El treball de camp el coordinaran dos antropòlegs i el durà a terme un equip d'estudiants de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, i membres d'entitats i equipaments culturals del territori. L'Institut Ramon Muntaner, el Museu de les Terres de l'Ebre, Associacionisme i Acció Culturals i la direcció general de Cultura Popular en faran la coordinació científica.

stats