Crítica de teatre
Cultura 04/02/2022

'The Opera Locos': els fantàstics pallassos lírics d’Yllana al Poliorama

Una proposta destinada a conquerir el gran públic

2 min
Toni Comas és un dels protagonistes de 'The Opera Locos'.

'The Opera Locos'

Teatre Poliorama. Fins al 13 de març del 2022

De pallassos, n’hi ha de diversos tipus, però fins ara no havíem conegut els pallassos lírics que s’ha inventat la companyia Yllana en aquesta festa de joc, humor i òpera en què el cant no és justament el detonador del riure. Ben al contrari. Els cinc intèrprets d’aquesta òpera bufa posen les veus al servei d’àries del gran repertori operístic (de Verdi, Bizet, Mozart, Puccini, Leoncavallo...) i, ocasionalment, d'altres gèneres musicals, amb l’exigència i qualitat dels cantants d’òpera tradicionals, però amb actituds i gestualitat força diferents dels rols originals. Cantants pallassos o pallassos cantants. Com vulguin. El quid de la proposta ha estat aconseguir que aquesta troupe trobés dintre seu el pallasso i, despullats de qualsevol vergonya, l’exhibissin amb resolució, intenció i empatia. Hi ajuda d’allò més el fantasiós vestuari i l’onírica escenografia de Tatiana de Sarabia, en una posada en escena que beu de gags clàssics, de la participació del públic i d’una exquisida coordinació tècnica.

Cinc pallassos ben diferents, però tots de la mateixa família. La pallassa sexi i agressiva, la tímida, el castrati homosexual, el seriós i... Toni Comas, que és qui ens captiva en una estremidora Vesti la giubba de Pagliacci o l’apoteòsica Nessun dorma de Turandot. Cal dir-ho, el seu és el pallasso més genuí, més autèntic; també el més tendre. Bregat en la companyia de Carles Santos durant anys i panys, Comas és un gran actor i un gran cantant. Maquillatge blanc a la cara, un elèctric despentinat al cap i expressió de l’avi de la família Monster, una panxa rabassuda com la del Pantalone de la Commedia dell’Arte en una composició esbojarrada i sensible en el seu impossible idil·li amb la tímida pallassa.

The Opera Locos és tot un encert d’aquesta companyia i productora teatral madrilenya de teatre popular, molt basada en el gest i la comicitat, i que feia anys que no venia a Barcelona. El seu és un humor gamberro i excèntric, i l’espectacle una proposta destinada a conquerir el gran públic.

stats