Crítica
Cultura 12/06/2019

'Tolkien', convencional 'biopic' sobre la joventut del creador d''El hòbbit'

Crítica del film sobre J. R. R. Tolkien que protagonitza Nicholas Hoult

Manu Yáñez
1 min
'Tolkien', convencional 'biopic' sobre la joventut del creador d''El hòbbit'

BarcelonaDirecció: Dome Karukoski. Guió: David Gleeson, Stephen Beresford. 112 min. Estats Units (2019). Amb Nicholas Hoult, Lily Collins, Colm Meaney i Derek Jacobi.

Sense amagar el desig de complaure els devots de l’univers de J. R. R. Tolkien, aquest convencional 'biopic' s’ha de llegir, més enllà del seu esquemàtic drama romàntic, com un mapa del tresor que conduiria fins a les llavors fundacionals de la Terra Mitjana. Així, prenent com a eix vertebrador del relat la traumàtica participació de l’escriptor en la Primera Guerra Mundial –una experiència que el film vincula al talent de Tolkien per descriure grans escenes de batalla–, la pel·lícula incideix en episodis de joventut que van marcar l’imaginari de l’autor britànic: la trobada amb 'L'anell del nibelung' de Wagner, la formació d’una “comunitat” literària de nois de diversos llinatges socials i una platònica història d’amor tocada per la puresa èlfica.

Tolkien guanya punts quan decideix centrar-se en l’interès del protagonista per la filologia i per les llengües nòrdiques i gòtiques en particular, un fet que explicaria la insòlita contractació d’un director finlandès, Dome Karukoski, per a aquesta producció de Hollywood. Per desgràcia, el 'compromís' del film amb l’esperit del creador d’'El senyor del anells' no pot amagar les alarmants limitacions de l’actor Nicholas Hoult, que després d’ensopir el J. D. Salinger de 'Rebelde entre el centeno' torna a demostrar la seva incapacitat per dotar de complexitat el turment dels seus personatges.

stats