Cultura 13/11/2021

Tornen les Festes Decennals de Valls amb dotze hores de concerts, espectacles, lluminàries i castells

La celebració, que té lloc cada 10 anys, omplirà la ciutat de cultura i esport del 28 de gener al 6 de febrer

2 min
Els Manel durant el concert al Razzmatazz

BarcelonaLes Festes Decennals de Valls van néixer el 1791 per donar gràcies a la Mare de Déu de la Candela després d'un seguit de pandèmies que van devastar la ciutat, l'última de les quals va ser la pesta negra. Estan declarades Festa Patrimonial d'Interès Nacional i se celebren cada deu anys, però l'any passat una altra pandèmia –la del coronavirus– va impedir-ho. Per això la pròxima edició de les Decennals, que tindran lloc del 28 de gener al 6 de febrer del 2022, pren més sentit que mai. "Cada edició està plena d'emoció i sentiments, però aquesta vegada també serà el moment de celebrar la represa econòmica de la ciutat", assenyala l'alcaldessa de Valls, Dolors Farré. Amb un pressupost de tres milions d'euros (dels quals 1,1 milions provenen de l'Ajuntament i la resta d'altres institucions i patrocinis privats), les Festes Decennals ompliran la ciutat de concerts, espectacles, activitats populars i esportives.

Una de les cites destacades de les festes és el concert 10 de les Decennals, que reunirà grups catalans com Els Plets, Manel, Els Amics de les Arts, Buhos i Miquel Roig en una jornada de 12 hores de música. Al llarg dels 10 dies de festa també hi haurà actuacions de La Oreja de Van Gogh, Rosario, Don Patricio, Rozalén, Beret, Macaco, La Pegatina i Oques Grasses, que engegaran a Valls la seva gira. La programació comptarà amb una àmplia branca de teatre que portarà a la ciutat l'estrena del nou espectacle de Pepa Plana i muntatges com El bon policia de Ricard Farré i Arnau Puig i Començar, amb Mar Ulldemolins i David Verdaguer. Entre els familiars destaquen propostes com Bye bye monstre i El petit príncep.

La festa de la llum

La llum és un dels eixos centrals de les Festes Decennals. Als carrers del centre històric s'hi instal·laran pals de fusta per il·luminar-los i es faran 50 passis de l'espectacle de lluminàries musicals Omega, una proposta de llum i música que es podrà veure cada dia de les festes. A més, es projectarà un mapping de l'empresa Nueve Ojos a la basílica de la ciutat i al campanar més alt de Catalunya, el de Valls. També hi haurà un piromusical que posarà punt final a la celebració. Un altre dels plats forts és la trobada de colles castelleres del diumenge 30 de gener. "Serà un termòmetre de com està el món casteller. Es tracta d'una trobada no competitiva, volem que hi participi el màxim de gent possible. De moment hi ha 35 colles inscrites", explica el director artístic de les Festes Decennals, Jordi Bertran. En l'àmbit de la cultura popular també es recuperarà el Ball de Cavallets, una representació del segle XVIII.

L'edició del 2011 de les Festes Decennals va tenir el mateix pressupost que el de l'any vinent i va acollir unes 500 activitats. De moment l'Ajuntament no quantifica encara el nombre de propostes, perquè no estan tancades, però calcula que girarà al voltant d'una xifra similar. La majoria d'actuacions es faran en recintes tancats –en una carpa amb 5.500 localitats i als teatres de la ciutat–, tot i que també hi haurà activitats de carrer com la trobada castellera, seguicis populars i la processó de la Mare de Déu de la Candela.

stats