Art
Cultura 03/09/2021

Tornen a subhastar el quadre de Banksy que es va autodestruir

'Girl with balloon' es vendrà amb un preu de sortida de 4,7 milions d'euros

Ara
2 min
"L'amor està a la paperera" de Banksy, a la casa de subhastes Sotheby's de Londres

BarcelonaTres anys després de l'espectacular moment en què un quadre de Banksy es va autodestruir tot just acabat de ser venut en subhasta per més d'un milió d'euros, la icònica obra tornarà a la mateixa sala londinenca on va fer història per buscar un nou propietari. El treball s'exhibirà al públic aquest cap de setmana a la casa de subhastes Sotheby's, a Londres, on sortirà a la venda el 14 d'octubre després d'embarcar-se en una gira per Hong Kong, Taipei i Nova York.

Sotheby's no ho sabia, però aquella nit del 5 d'octubre del 2018 es convertiria involuntàriament en l'escenari d'una intervenció artística sense precedents que va atraure mirades des de totes les latituds. Segons després del cop de martell, un xiulet procedent del fons de la sala on penjava el quadre de Banksy acabat de subhastar, Girl with balloon (Nena amb globus), va fer emmudir el públic. "No era una alarma habitual a Sotheby's, no estàvem familiaritzats amb el so, i ens vam quedar preguntant-nos: «Què està passant»", rememora a Efe Emma Baker, cap de vendes de la casa de subhastes, que recorda aquell moment com un fet "molt dramàtic". "Ens vam girar i vam veure que el llenç havia lliscat pel marc, a través d'una trituradora oculta, i ens vam quedar completament perplexos, tothom estava en xoc", descriu sobre una escena que va acabar amb dos tècnics retirant el quadre precipitadament.

Els presents acabaven d'assistir a la metamorfosi de Girl with balloon, venut per un milió de lliures (uns 1,2 milions d'euros) i revaloritzat a l'instant en convertir-se en una obra nova, mig esquinçada i més mediàtica si era possible, titulada Love is in the bin (L'amor és a la paperera). La nova propietària del quadre va trigar uns dies a "processar el viscut" perquè estava, "com tothom", en xoc, admet Baker, però finalment va decidir quedar-se l'obra, que ja tenia "incomptables" postors disposats a comprar-la en cas que se subhastés de nou.

"Ha sigut un viatge increïble formar part de la història d'una de les obres d'art més conegudes del món, però ara és moment de deixar-la anar", expressa la propietària del quadre, sense revelar la seva identitat, en un comunicat de Sotheby's. Després de tres anys d'exhibicions en diversos museus internacionals, Love is in the bin torna a la casa de subhastes on va néixer per vendre's aquesta vegada amb un preu de sortida d'entre 4 i 6 milions de lliures (4,7 i 6,9 milions d'euros), un rècord per a un Banksy. Segons Baker, es tracta d'una suma seductora, tenint en compte que l'última obra subhastada de l'artista es va vendre per 17 milions de lliures (19,8 milions d'euros).

Potser el quadre no tindria aquest "atractiu cultural" si s'hagués esquinçat per complet, tal com Banksy havia planejat –així ho va revelar en el seu compte d'Instagram–, però la seva maquinació va fracassar i això va convertir la pintura en una cosa "molt més especial", assegura l'experta. Sobre un altre potencial ensurt en la nova subhasta, Baker espera que no hi hagi "més sorpreses": "Aquesta vegada hem estat treballant estretament amb Pest Control (organisme oficial de verificació de Banksys) i són molt transparents, però encreuem els dits perquè no passi res".

stats