Tragèdia al Brasil: s'ha cremat la filmoteca de São Paulo

L'edifici conté l'arxiu cinematogràfic més important de l'Amèrica del Sud

2 min
L'incendi a la filmoteca de Sao Paulo

El Brasil acaba de patir aquesta setmana una nova tragèdia en relació als seus equipaments culturals: les flames van calcinar dijous a la matinada una part de la filmoteca de São Paulo, que reuneix l'arxiu cinematogràfic més important de l'Amèrica del Sud. De moment s'ha confirmat que s'han perdut més de 2.000 còpies de pel·lícules, tot i que el total de danys encara s'està quantificant. El foc es va propagar des d'un dels dipòsits de la institució durant les tasques de manteniment de l'aire condicionat i, segons veus del món del cinema, que han lamentat les pèrdues ocasionades per l'incendi, l'accident té a veure amb "l'abandonament" que ha patit el món de la cultura durant els anys de govern de Jair Bolsonaro.

"Era evident que una cosa així podia passar tenint en compte l'omissió del govern federal en la gestió de la filmoteca. És un crim", ha afirmat la cineasta Laís Bodansky. També el governador de São Paulo, João Doria, un dels principals rivals polítics de Bolsonaro, ha dit que l'incendi "és el resultat del menyspreu per part del govern de l'art i la memòria del Brasil".

Un accident amb precedents

L'incendi de la filmoteca se suma a una llarga llista d'institucions i entitats culturals brasileres que han cremat durant els últims anys. Hi ha, entre d'altres, el Museu Nacional de Janeiro, que va patir un incendi el 2018, o el Museu de la Llengua Portuguesa, que va ser devorat per les flames el 2015.

"La història del Brasil sempre pateix pèrdues. Per desgràcia, acabem de quedar-nos sense una part important del patrimoni històric i cultural del nostre país", ha afirmat la filmoteca de São Paulo en un comunicat, en què també denunciava el deteriorament de l'edifici a conseqüència de la reducció reiterada dels pressupostos.

stats