Art
Cultura 23/02/2022

Les tres pietats de Miquel Àngel, exposades per primera vegada juntes a Florència

2 min
Dues de les tres pietats de Miquel Àngel que s'exposen a Florència: la Rondanini i la Vaticana

BarcelonaTot i que van ser concebudes entre finals del segle XV i la segona meitat del segle XVI, les tres pietats esculpides per Miquel Àngel –la vaticana, la Bandini i la Rondanini– no s'havien pogut contemplar mai juntes fins ara. A partir del 24 de febrer, això canviarà: es podran veure en un mateix espai totes tres per primera vegada. Serà al Museo dell'Opera del Duomo, situat a Florència, en una mostra temporal que porta per títol Le tre pietà di Michelangelo. Non vi si pensa quanto sangue costa (Les tres pietats de Miquel Àngel. Cal recordar tota la sang que han costat). Serà oberta fins a l'1 d'agost.

Segons explica el museu, les tres pietats concebudes per Miquel Àngel ofereixen una oportunitat única "per estudiar l'evolució de l'artista, a més d'observar-ne la maduració espiritual". La inauguració d'aquest dijous comptarà amb la presència del papa Francesc.

Tres escultures magistrals

El trajecte arrenca amb la pietat que es pot veure a la basílica de Sant Pere del Vaticà, esculpida el 1497, que mostra el cos de Crist ajagut, sense vida, a la falda de Maria després de la crucifixió. Dècades després, Miquel Àngel va esculpir una segona pietat a Florència, coneguda com la pietat Bandini o pietat del Duomo. Va ser el 1557, i representa el cos de Crist sostingut per Nicodem, abraçat per la Mare de Déu i recolzat en Maria Magdalena.

Pietat Rondanini
Pietat Bandini
La pietat vaticana de Miquel Àngel

La tercera i última pietat de Miquel Àngel és coneguda amb el nom de Rondanini. Es troba al castell Sforzesco de Milà i és considerada l'última obra que va esculpir l'artista. Data del 1564 i s'hi pot veure l'estàtua inacabada d'un Crist que és sostingut per una altra figura sense identificar.

stats