Cultura 28/06/2019

Tricicle i Dagoll Dagom: i després de la retirada, què?

L. S.
2 min
Tricicle i Dagoll Dagom:  I després de la retirada, què?

BarcelonaEl comiat del Teatre Victòria suposa el principi del final per a dues de les companyies històriques fundades la dècada dels 70, d’aquella fornada que incloïa Vol-Ras, els Joglars, Comediants, La Fura dels Baus o La Cubana: Dagoll Dagom va néixer el 1974 i el Tricicle el 1979, i als anys 80 es van erigir com els dos grans referents del teatre musical i del teatre còmic de gest. Quaranta anys després, afronten un canvi important: baixaran dels escenaris i passaran de ser companyies a productores.

Al Tricicle li queden uns mesos en cartell el 2020 amb el seu últim espectacle, Hits, al Teatre Coliseum. Després Mir, Sans i Gràcia seguiran dirigint projectes propis com fins ara (de fet, Paco Mir estrena dilluns al Poliorama De mares i filles ) i produint obres sota el segell Tricicle. “No deixarem el món teatral”, diu Gràcia. “Quan parleu d’històrics no tinc la sensació que ho siguem -afegeix Mir-. Ens queden moltes coses per fer. Portem tota la vida en això però no tenim aquesta sensació. Encara estem creixent”.

Dels tres integrants de Dagoll Dagom, en canvi, dos ja s’han jubilat de les taules, Miquel Periel i Joan Lluís Bozzo. El director diu que deixa “la primera trinxera”. Dagoll Dagom ja no farà cap altre nou musical d’envergadura, tot i que sempre tenen Mar i cel a la recambra. “No descartem que, quan la companyia compleixi 50 anys, el 2024, remuntem Mar i cel aquí al Victòria”.

Anna Rosa Cisquella sí que seguirà exercint de productora creativa però en coproduccions amb altres companyies. Per ara està en contacte amb T de Teatre i La Brutal. De fet, ahir ja van anunciar el cartell de la temporada que ve al Poliorama i a més de les reposicions de Maremar, La plaça del Diamant, La importància de ser Frank i l’aterratge de La llamada des de Madrid, s’ha anunciat l’estrena de T’estimo si he begut, l’adaptació dels contes d’Empar Moliner a càrrec de la dramaturga Clàudia Cedó que dirigirà David Selvas de La Brutal amb les actrius de T de Teatre. “Tinc il·lusió per obrir-me a projectes de gent més jove. Més que mantenir la marca i fer grans espectacles, em ve de gust fer coses amb altra gent i renovar el musical. Jo puc aportar l’experiència de tants anys de produir i promocionar teatre”, afirma Cisquella.

El cas d’Anexa és diferent: el productor Toni Albaladejo té relleu empresarial en la seva filla Ona i ja té compromesos projectes per a dos i tres anys vista per a teatres com el Borràs, el Capitol o el Poliorama.

stats