Llibres
Cultura 10/11/2021

La triple aposta de la Finestres pel còmic en català

Creen una editorial de còmic, un premi a obra gràfica original en català i una nova llibreria centrada en arts

2 min
Vinyeta de 'L'accident de caça', el primer títol de l'Editorial Finestres

BarcelonaLa llibreria Finestres de Barcelona obre un nou capítol en la seva singular aposta. S'han proposat impulsar la minsa oferta de còmic adult en català a través de tres vies: la creació d'un segell dedicat exclusivament al còmic d'autor en català, un premi a obra original en català dotat amb 25.000 euros i l'obertura al febrer d'una nova seu de la llibreria (davant de la botiga actual, a Diputació 250, als baixos de la casa Garriga i Nogués) destinada a les arts visuals amb una oferta extensa de còmic i novel·la gràfica en llengua original.

L'editorial Finestres publicarà deu títols l'any de còmic en català, majoritàriament traduccions de novetats internacionals i també llibres d'interès patrimonial que no es trobaven en català. Els dos primers títols del 2021, que estan a punt d'arribar a totes les llibreries dels territoris de parla catalana, són L'accident de caça de David L. Carlson i Landis Blair, un true crime i un drama carcerari que va guanyar el premi al millor còmic al Festival d'Angulema 2021, i Intrèpides de Pénélope Bagieu, la biografia de trenta dones rebels que va merèixer el premi Eisner 2019. Montserrat Terrones, que dirigeix l'editorial, defensa que volen "omplir un buit de mercat" i "normalitzar la presència de còmic adult en català no des d'una posició d'excepcionalitat ni resistencialista, sinó des de la normalitat". "No hi haurà lectors de còmic en català si no hi ha oferta", assenyala, tot i que darrerament sí que s'ha ampliat aquesta oferta amb col·leccions com la de Pagès Editors o altres apostes puntuals.

Els dos primers títols de la col·lecció de còmic Finestres

El 2023 començaran a publicar llibres de producció pròpia originals en català. Un d'aquests títols sortirà del nou premi Finestres de còmic en català, que s'entregarà el març que ve i vol "fomentar la creació de còmic en català", com també fa el premi de còmic de no-ficció que organitzen l'ARA, Norma i Política Lingüística (el guanyador de la segona edició se sabrà el 3 de desembre). En el cas de Finestres, es reconeixerà el projecte amb 25.000 euros (com els premis Finestres de narrativa i la beca d'assaig) i la publicació de l'obra, que ha de tenir més de 95 pàgines.

Tota aquesta oferta es trobarà a la nova seu de la Finestres, ubicat en un altre edifici de Sagnier: un espai de 200 metres quadrats que tindrà 15.000 referències, de les quals el 30-40% seran de còmic. La resta seran llibres de belles arts (cinema, fotografia, música, disseny, etcètera) i revistes, seguint la filosofia de la llibreria: fugir de la immediatesa de la novetat, l'aposta per títols-descobertes, una oferta iconoclasta en diverses llengües i activitats culturals.

Sergi Ferrer-Salat és l'empresari i mecenes que hi ha darrere Finestres, i que afronta aquesta nova "aventura", diu, exclusivament amb recursos propis. "Hi ha molt desconeixement del món del còmic, i l'ampliació del nostre univers respon a l'admiració que li tenim", afirma Ferrer-Salat, que també destaca "el compromís per defensar la llengua" i la defensa del paper del mecenatge en la literatura.

Una vinyeta del còmic 'Intrèpides'
stats