Patrimoni
Cultura 16/04/2021

Troben una làpida de la necròpolis jueva de Montjuïc

La peça està en bon estat de conservació i la devien llançar muntanya avall a principis del segle XX

2 min
Imatge de la làpida epigrafiada

BarcelonaAquest gener, un home va trobar una làpida a l'avinguda Miramar, a prop de l'Hotel Miramar i el Club de Tir Olímpic. Es tracta d'una peça de grans dimensions, feta amb pedra de Montjuïc, i amb una inscripció jueva a la cara superior. Després d’una intervenció arqueològica d’urgència, s'ha determinat que la làpida formava part de la necròpolis jueva de Montjuïc, una de les necròpolis jueves medievals més importants de tota la Península i d’Europa, amb una cronologia compresa, com a mínim, entre els segles IX i XIV.

El Centre de Conservació de Béns Mobles del Museu d’Història de Barcelona (MUHBA) netejarà acuradament la pedra, transcriurà el text i farà l’estudi epigràfic. Una primera aproximació del que hi diu en hebreu seria "En aquesta tomba està enterrat el distingit rabí David, fill de rabí...".

Es creu que la làpida va ser llançada muntanya avall a la primera meitat del segle XX, durant la construcció de les actuals instal·lacions de tir olímpic (el 1907 l'espai era conegut com el tiro al pichón) o del primer parc d'atraccions, als anys 30, perquè estava desplaçada del seu lloc original. La descoberta d'aquesta làpida permetrà ampliar el coneixement de la necròpolis jueva de Montjuïc, declarada Bé d'Interès Nacional, un projecte que va iniciar l’any 2014 el Servei d’Arqueologia de Barcelona (depenent de l'ICUB). És de cabdal importància concretar l’extensió real de la necròpolis, entre altres raons per poder protegir-la degudament, ha dit avui l'Ajuntament en una nota. El 1945 es van excavar fins a 171 tombes, i el 2001 van localitzar 557 tombes més. Després, la necròpolis va ser coberta amb una capa de terra per protegir-la i ara passa gairebé desapercebuda.

stats