Literatura
Cultura 02/09/2016

Tusquets publica la novel·la pòstuma de Henning Mankell

L'autor de la sèrie del comissari Kurt Wallander va morir a l'octubre després de deixar enllestida 'Botes d'aigua sueques', que arribarà a les llibreries el dia 6 de setembre

Efe
2 min
Henning Mankell a Estocolm l'1 de juny de 2015

MadridLa tardor vital que travessava Henning Mankell mentre escrivia 'Botes d'aigua sueques' és també l'estació de l'any en què arrenca el reflexiu relat sobre l'existència i l'amor que el narrador suec va deixar acabat abans de morir l'octubre del 2015 i que arriba a les llibreries en català el dia 6 de setembre.

Narrada en primera persona, 'Botes d'aigua sueques' està esquitxada de confessions del metge jubilat Fredrik Welin, també protagonista del llibre de 2006 'Sabates italianes', del qual és, en paraules del mateix autor suec, una continuació "lliure".

Un escriptor polític, poètic i prolífic

La cantant Patti Smith, amiga de Mankell i admiradora de les seves novel·les, especialment de la dotzena que formen la sèrie Wallander –que el van fer famós a tot el món–, ha publicat el text 'Passejant amb Wallander', en què recorda l'escriptor i al seu personatge.

Les línies de Patti Smith retraten primer el "malenconiós i una mica alcohòlic" inspector Wallander, de qui pensava que seria "etern" i amb qui, assegura, va sentir una "estreta afinitat" a compartir l'amor per "la Callas" i la propensió a "quedar adormits amb la roba posada" o "oblidar-se de menjar". "Com l'escriptor polític, poètic i prolífic que era, Henning va anar més enllà de les novel·les policíaques, encara que en la meva memòria destacarà sempre el seu inspector, sorgint entre les boires de les trobades imaginàries", afegeix la cantant.

Coberta de 'Botes d'aigua sueques'

A 'Botes d'aigua sueques', tot canvia per Fredrik Welin quan, als 69 anys –dos més dels que tenia Mankell en el moment de la seva mort–, la seva casa és arrasada per un incendi del qual aconsegueix escapar-se calçat amb botes d'aigua, totes dues corresponents al peu esquerre.

Aquest inservible parell de botes es converteix en l'única pertinença de l'antic metge, que ho ha perdut tot, ha de mudar-se a una caravana i, a més, ha de lluitar amb el rumor que s'ha estès per l'arxipèlag que ell mateix ha provocat el foc i amb l'interrogatori policial que se li fa per aquest motiu. Tots aquests esdeveniments, sumats a la misteriosa visita de la seva filla, Louise, condueixen Welin a un profund desconcert i fan que prengui consciència de la proximitat de la vellesa i de la mort, i de la necessitat de saldar els seus deutes.

Només el fet de conèixer una periodista que investiga l'incendi farà que es despertin en ell nous sentiments que l'empenyin a recuperar les ganes de viure la vida i compartir els bons moments amb els amics.

El compromís de Mankell

Considerat una icona de la literatura contemporània del seu país, Henning Mankell creia que la seva posició no només li permetia sinó que també l'obligava a denunciar el que no estava bé i destacava pel seu compromís amb el feminisme, la preservació del medi ambient i la lluita contra les desigualtats, entre altres causes. "Fa de mi una millor persona, un millor escriptor i un millor europeu. Allà vaig aprendre com viuen la majoria de persones en aquest món", deia el novel·lista suec sobre el continent africà.

stats