Cultura 12/12/2011

Unamuno creia que Catalunya s'havia de "separar del Regne d'Espanya", segons una carta que treu a la llum 'Público'

Un conjunt de cartes donades al ministeri de Cultura per part d'un col·leccionista revelen que Miguel de Unamuno considerava que "just és que Espanya perdi Catalunya", davant Manuel Azaña

Ara
1 min

BarcelonaEl diari Público explica en l'edició d'aquest dilluns que Miguel de Unamuno va demanar suplència a Manuel Azaña per a una conferència que el filòsof havia de fer a l'Ateneu de Madrid. En aquesta missiva també explica que la conferència que ell volia fer parlaria "sobre la sobirania catalana" i sobre l'ús de "la llengua amb consideracions sobre el conflicte de dues cultures". Concretament, en la lletra afirmava que "Catalunya ha d'acabar per separar-se del tot del Regne d'Espanya i constituir-se d'Estat totalment independent". Ho escrivia l'any 1918, la nit de Nadal, aquest filòsof d'origen basc, nascut el 1864.

Entre el conjunt de cartes donades pel col·leccionista Santiago Vivanco també n'apareix una que va escriure Valle-Inclán a Azaña l'any 1923 i una altra en què Indalecio Prieto critica la censura de premsa exercida per l'executiu liderat per Alcalà Zamora.

stats