Cultura 22/06/2015

La Universitat Catalana d'Estiu se centra en el procés sobiranista català i redueix els seus professors

La cita se celebrarà del 16 al 23 d'agost a Prada de Conflent i la inaugurarà el del conseller de la Presidència, Francesc Homs

Efe
2 min
El conseller Francesc Homs (al centre) a la UCE de l’any passat.

BarcelonaEl procés sobiranista, el medi ambient, la sanitat i la tecnologia de la llum seran els temes principals del programa de la 47a Universitat Catalana d'Estiu (UCE), que se celebrarà del 16 al 23 d'agost a Prada de Conflent i que ha reduït a la meitat els professors de l'any passat.

El programa, que ha presentat avui en roda de premsa el president de l'UCE, Joandomènec Ros i Aragonès, inclou seminaris sobre el procés històric "d'Espanya contra Catalunya", l'"entorn d'una Constitució catalana", les "relacions dels territoris dels Països Catalans al llarg de la història" o les "oportunitats econòmiques del nou Estat català", entre d'altres. "Estem desitjosos de tenir un nou estat, però no sabem com sobreviurà", ha dit Ros, i ha afegit que, per aquest futur incert, es comptarà amb especialistes del sector econòmic i polític que aclariran quins aspectes s'han de tenir en consideració.

Joandomènec Ros ha destacat també la situació i futur dels municipis del nord català, que es troben entre les reformes territorials franceses i el procés sobiranista català, una situació que ha mobilitzat diversos representants dels 101 municipis del nord per defensar les llengües catalana i occitana.

Amb motiu de l'Any Internacional de la Llum, també es tractaran els diferents aspectes relacionats amb això, com el làser, l'energia solar o les seves aplicacions mèdiques; així com l'evolució històrica entre la salut i el medi ambient, que comprendrà la medicina i les teràpies naturals, les polítiques sanitàries, els hàbits saludables i la filosofia i pensament natural.

Entre els convidats hi ha noms confirmats com el del conseller de la Presidència, Francesc Homs, que serà qui inauguri aquesta programació estival; del conseller de Cultura, Ferran Mascarell; del titular de Justícia, Germà Gordó; i de la diputada del Parlament escocès Christina McKelvie. L'UCE espera en aquesta 47a edició l'assistència de més personatges públics, però ha avisat que no seran definitius fins al dia del tancament del programa, el 15 d'agost, un dia abans que comenci el curs, per assegurar que "són d'actualitat mediàtica", ha explicat Ros.

130 professors: la meitat

També el gerent de l'UCE, Joan Maluquer, ha anunciat que aquest any la plantilla es reduirà en un 50% per cent i passarà d'estar formada pels 280 professors que hi va haver l'any passat a uns 130, xifra encara per confirmar.

"No tenia sentit que n'hi hagués tants i, a més, era costosíssim", ha argumentat, a la qual cosa ha afegit que, tot i així, el programa segueix comptant amb el mateix pressupost que en l'anterior ocasió (400.000 euros), de manera que servirà per oferir "una oferta més gran" i "facilitar el que calgui".

Durant aquests set dies es farà un homenatge als artistes catalans ja morts Ovidi Montllor i Teresa Rebull, al compositor Enric Morera, amb motiu dels 150 anys del seu naixement; i es lliurarà el premi Canigó al membre del PSC Joaquim Nadal i al jurista Salvador Giner.

Aquestes activitats comptaran amb el Centre transfronterer d'estiu Pau Casals, que servirà com a residència per a part dels 500 estudiants que s'esperen en aquesta edició, que, amb motiu d'aquest curs, podrien obtenir la beca Agaur, que ha ampliat la franja d'edat dels seus beneficiaris des dels 18 fins als 35 anys.

stats