Memòria històrica
Cultura 04/09/2020

De construir el Valle de los Caídos a fer el Museu de la Memòria de Colòmbia

Huarte va donar suport a Franco i es va convertir en un dels constructors de capçalera del règim

Sílvia Marimon Molas
1 min
Valle de los Caídos

RipolletEl Museu de la Memòria de Colòmbia, gestionat pel Centre Nacional de Memòria Històrica, té com a objectiu recordar i ser testimoni del conflicte que ha viscut els últims anys el país llatinoamericà. La construcció hauria de començar les pròximes setmanes i l’empresa encarregada de fer-ho és Obrascon Huarte Laín S.A. Sucursal Colombia, segons el diari colombià El Tiempo L’Associació per la Recuperació de la Memòria Històrica destaca, en un tuit, “la paradoxa” que sigui precisament Huarte, una de les empreses que forma part d’Obrascon Huarte Laín, l’encarregada de fer un projecte que ha de dignificar les víctimes del conflicte.

Huarte va ser una de les constructores que va construir el Valle de los Caídos, una obra faraònica que volia perdurar pels segles dels segles i que no hagués estat possible sense la mà d’obra de centenars d’obrers, entre els quals, fins al 1950, figuraven un alt nombre de presoners del programa de redempció de penes que van haver de picar molta pedra.

El fundador de la constructora Huarte y Compañía S.A. va ser Félix Huarte (Pamplona, 1896-1971). El periodista Antonio Maestre explica al llibre Franquismo S.A. la importància de Huarte: “Va participar de manera entusiasta en el cop d’estat del 1936 i en l’aprovisionament d’armament per al bàndol feixista durant la confrontació”. Aquesta participació va ser fructífera: “Es va convertir en un dels constructors de capçalera de les obres més importants del règim”, diu Maestre.

stats