Cultura 08/09/2015

Varufakis, convidat estrella del ‘DO Europa’

Owen Jones, Loretta Napoleoni i Judith Butler també seran al cicle de converses

Xavi Serra
2 min
Toni Soler, Mònica Terribas, Xavier Domènech i Amadeu Altafaj a la presentació del DO Europa al Born Centre Cultural.

Barcelona“Si parlem d’identitat no podem tornar a fer el mateix cicle, perquè la identitat té moltes cares”, argumentava Mònica Terribas ahir al Born Centre Cultural. La periodista repeteix com a comissària en la segona edició del cicle de converses DO Europa, que l’any passat va portar a Barcelona patums de la cultura com el sociòleg Zygmunt Bauman i el Nobel de literatura turc Orhan Pamuk per parlar sobre Europa i els seus conflictes d’identitat. La renovació de noms de la nova edició no rebaixa l’ambició del cartell: a partir del 8 d’octubre passaran pel Born Centre Cultural l’experta en terrorisme Loretta Napoleoni, l’exministre de Finances grec Iannis Varufakis (15 d’octubre), el periodista anglès Owen Jones (29 d’octubre) i la filòsofa i referent mundial del feminisme Judith Butler (9 de novembre).

La presentació del cicle coincideix amb la publicació d’un llibre amb les transcripcions de les converses de la primera edició. “Quan tornes a llegir-les et quedes parada de com fa any i mig s’anunciava tot el que ha succeït durant l’últim any. Des de la crisi grega fins al conflicte dels refugiats. Per això calia incorporar noves mirades al debat sobre la identitat europea”, apunta Terribas. Varufakis, convidat estrella, il·lustrarà a través de la seva experiència la pèrdua de sobirania dels estats en una Europa sotmesa als poders econòmics. Napoleoni parlarà de la influència de les noves formes de terrorisme en la manera com ens sentim europeus. El discurs de Jones, expert en l’establishment del Regne Unit, situarà la qüestió de la identitat en el marc de les relacions de poder. I Butler aportarà el punt de vista dels drets individuals dels ciutadans. “Ser ciutadà europeu vol dir identificar-se amb uns valors, però també gaudir d’uns drets. I no ens els poden prendre així com així”, diu Terribas.

Entre el somni i la frustració

El cicle va néixer emmarcat en els actes del Tricentenari. El seu comissari, Toni Soler, celebrava ahir la continuïtat del DO Europa. “Va ser una de les activitats més interessants i amb més repercussió -va explicar-. I m’alegra molt que hagi arrelat. A Barcelona sempre s’ha viscut amb molta intensitat el debat sobre identitat i diversitat. I el moment polític que vivim posa d’actualitat la reflexió sobre els conflictes de sobirania nacional. Xavier Domènech, comissari de Programes de Memòria de l’Ajuntament, apuntava també que “Europa, per a Catalunya, sempre ha sigut el somni de l’accés a la modernitat i el progrés”, però que aquest somni pateix en els últims anys “una crisi de legitimitat” que el DO Europa examina. Amadeu Altafaj, representant de Catalunya a Europa, el va esmenar: “Més que un somni, Europa ha sigut per a Catalunya una frustració”.

stats