Música
Cultura 05/09/2017

"Som víctimes dels presumptes delictes de la SGAE"

Més de 150 artistes signen un manifest per demanar empara al ministeri de Cultura

Acn
2 min
Santi Balmes durant un concert de Love of Lesbian

BarcelonaMés de 150 artistes i autors asseguren ser "víctimes" dels presumptes delictes de la Societat General d'Autors i Editors (SGAE). També expliquen que s'han vist perjudicats per les pràctiques "il·lícites" de l'entitat que els representa a través de la trama La Roda, en què membres de la SGAE aliats amb les cadenes de televisió ingressen milions d'euros pels drets d'autor de cançons emeses en programes nocturns de televisió.

Músics com Jaume Sisa, Santi Balmes (Love of Lesbian) Kiko Veneno, Santiago Auserón, Alejandro Sanz, Alberto García Demestres, Jabier Muguruza, Niña Pastori, Pablo Alborán, Juanes, Amaral, Malú, Rosendo, Dani Martín, Rosario Flores o Antonio Carmona, entre d'altres, han signat un manifest dirigit a la societat, i, en particular, al ministeri de Cultura, perquè actuï atenent la seva obligació de tutela sobre la SGAE.

Els músics recalquen a través del manifest que no estan "involucrats" en l'exercici d'aquestes pràctiques fraudulentes sinó que en són "víctimes". “Les actuacions dutes a terme per la justícia es dirigeixen únicament contra els causants dels delictes d'estafa, frau o administració deslleial; en cap cas a la generalitat dels autors, la imatge dels quals no s'ha de desprestigiar en absolut", assenyala el manifest, titulat 'En defensa dels nostres drets'.

Per això, els signants demanen que es porti a terme una reforma "profunda" de la SGAE sota l'empara del ministeri de Cultura. En aquest sentit, consideren que és necessària una modificació dels estatuts actuals, "la redacció dels quals hauria d'incloure mesures encaminades a reconduir l'actual situació i evitar que es repeteixin els problemes que la SGAE ha patit en el passat".

Segons detallen, algunes d'aquestes mesures són la possibilitat que els membres de la junta directiva puguin concedir la seva representació a l'entitat a un representant legal, modificant l'article 65 dels estatuts; l'establiment d'imports fixos relatius a dietes que n'impedeixin l'ús com a sobresous i la plena transparència de les retribucions i repartiments relatius als drets, i la reforma del sistema de funcionament dels òrgans de govern de la SGAE i el de representació, que faciliti el dret a vot a un nombre de socis més gran.

Tot això, segons apunten, en addició a una auditoria que ofereixi claredat en els comptes i permeti la intervenció de les autoritats per evitar l'ús de l'entitat com a instrument fraudulent. "La intencionalitat d'aquestes mesures resideix en la consecució d'una SGAE que pugui adaptar-se a la realitat actual i a la societat digital, i que previngui conductes il·lícites, en benefici dels autors", afirma el text.

Així mateix, els músics exigeixen responsabilitats als qui hagin incorregut en delicte, com la devolució de les quantitats presumptament defraudades, a les quals es fa referència en l'acta del jutjat central d'instrucció número 2 de Madrid, i que la justícia actuï "ràpid i de manera eficient".

stats