Música
Cultura 30/03/2017

El Festival de Pedralbes segueix confiant en estrelles llegendàries

El cartell inclou artistes i grups com Rufus Wainwright, Tony Bennett, Kris Kristofferson, The Beach Boys i Michael Bolton

Xavier Cervantes
3 min
El músic canadenc Rufus Wainwright

BarcelonaMés concerts, més pressupost i molts artistes internacionals defineixen el cartell de la cinquena edició del Festival Jardins de Pedralbes, que se celebrarà del 5 de juny al 15 de juliol a Barcelona. “És la millor edició i la més extensa”, diu el director del festival, Martín Pérez, responsable també de la promotora Concert Studio. Dels 19 concerts del 2016 es passa a 25, i el pressupost creix de 2,87 a 3,41 milions d’euros. Els ingressos provenen de la venda d’entrades (que s’activarà dilluns) i de patrocinadors privats com Banc Sabadell i Cervezas Alhambra. Pel que fa a l’aportació pública, el festival opta a les ajudes reintegrables de la Generalitat, que l’any 2015 van reportar 38.693 euros.

En el cartell, com és habitual, destaquen estrelles internacionals de llarga trajectòria, com ara Tony Benett, que a l’agost farà 91 anys, Kris Kristofferson, que ja en té 80, o els Beach Boys, que l’any passat van celebrar els 50 anys de la publicació del disc Pet Sounds amb una gira que va passar pel Primavera Sound. “Tenim 25 artistes d’altíssim nivell”, ha dit Pérez en la roda de premsa d'aquest dijous al Palau de Pedralbes just abans d’anunciar un cartell que també inclou noms com Noa & Pasión Vega (que compartiran l’espectacle 'Mediterráneas'), Sting, Belle & Sebastian, Yann Tiersen, Michael Bolton, Air, Birdy, Kool & The Gang, Manel, Rosana, India Martínez, Jarabe de Palo iels Gipsy Kings, entre d’altres.

El festival, la programació del qual es completarà en les pròximes setmanes amb els grups que actuaran al Village, l’obrirà el canadenc Rufus Wainwright el 5 de juny en un format convencional, i per tant lluny de l’espectacle simfònic audiovisual que oferirà el 10 de juny a París a propòsit del projecte 'Prima Donna'. L’eclecticisme que caracteritza els festivals d’estiu queda ben palès amb el segon concert, protagonitzat per La Locomotora Negra, o amb la inclusió en el cartell de propostes com Ludovico Enaudi (15 de juny) i 2Cellos (24 de juny). I també en el contrast que hi haurà en el tram final de la programació. El 12 de juliol hi actuarà el britànic Roger Hodgson, el vocalista de Supertramp, que està immers en una gira mundial que també passarà per Sant Cugat del#Vallès el 13 de juliol. Després de Hodgson serà el torn del dominicà Juan Luis Guerra, que fa dos anys va omplir el Palau Sant Jordi en la presentació del disc Todo tiene su hora. I el 14 d’abril el protagonista serà Art Garfunkel, que oferirà un viatge tant pels seus èxits en solitari com pels que va fer amb Paul Simon.

La música de pel·lícules va formar part del festival l’any passat, quan l’Orquestra Simfònica del#Vallès va interpretar la banda sonora d’'A la recerca de l’arca perduda'. Aquest any la petjada cinematogràfica caldrà buscar-la en el concert del 13 de juny del nord-americà Michael Bolton, que acaba de publicar el disc 'Songs of cinema'. L’àlbum inclou versions en clau baladística de peces associades a pel·lícules com 'I will always love you', 'Somewhere over the rainbow' i 'As time goes by', entre d’altres.

El teatre també tindrà el seu espai a Pedralbes. Per una banda, teatre musical en versió concert amb l’espectacle Broadway and West End Divas (7 de juliol). Per l’altra, amb l’actor Gérard Depardieu, que tancarà el festival el 15 de juliol interpretant escenes de Cyrano de Bergerac, de Rostand, i El carnaval dels animals, de Saint-Saëns.

Pedralbes a la ciutat

La principal novetat de la cinquena edició del festival és que alguns concerts es podran seguir, gratuïtament, a través de pantalles de vídeo instal·lades a diferents barris de Barcelona, gràcies a un acord amb l’Ajuntament. “Pensem en quatre o cinc artistes”, diu Pérez, que hores d’ara encara no ha decidit quins concerts triaran. Tampoc detalla els llocs, tot i que avança que no es faran ni a “Pedralbes, ni a Sarrià ni a Sant Gervasi”. El propòsit de Peréz és que en aquestes retransmissions el public “se senti privilegiat”. “Hi haurà el millor so i la millor pantalla, i els posarem moqueta”, diu Pérez, que recorda que el festival no rep cap aportació econòmica de l’Ajuntament. “Sí que ens ajudarà a fer els concerts als barris”, afegeix.

Tot i que encara no s’ha fet públic el preu de les entrades dels concerts a#Pedralbes, Pérez assegura que “el 72,31% de les localitats costen 50 euros o menys”, i que “el 94% costen menys de 100 euros”. “És veritat que hi ha algun concert amb una entrada especialment cara. Sí, és un festival 'premium', però la gent pot venir”, diu Pérez.

stats