Cultura 18/06/2015

Waterloo, jaciment arqueològic 200 anys després de la derrota de Napoleó

La Universitat de Glasgow encapçala una iniciativa per aprofundir en el coneixement de la batalla a través de l'arqueologia

Ara
1 min
Munició de la batalla de Waterloo trobada pels arqueòlegs de 'Waterloo uncovered' / WATERLOO UNCOVERED

BarcelonaAquest dijous es compleix el segon centenari de la batalla de Waterloo. És un dels combats històrics sobre el qual s'ha escrit més, gràcies a l'abundància de dades. Però hi ha una visió de la derrota de Napoleó que encara no s'ha treballat amb profunditat: l'arqueològica. El projecte 'Waterloo uncovered' té l'objectiu transformar el coneixement que es té sobre la batalla i omplir les llacunes dels estudis històrics. "Les restes arqueològiques es degraden al llarg del temps, i de manera especial en un lloc com Waterloo, que és principalment, terreny agrícola. El més significatiu és que es creu que en aquesta zona hi ha les tombes de 20.000 soldats, que romanen sense senyalitzar", diu la presentació del projecte.

La batalla de Waterloo es va desenvolupar a dos quilòmetres del poble homònim, a 15 quilòmetres al sud de Brusel·les. Els treballs de 'Waterloo uncovered' van començar a l'abril amb estudis amb georadars, actualment els arqueòlegs treballen a la zona on estava situada la línia francesa i està previst que es perllonguin durant cinc anys en les principals zones de combat. A més dels arqueòlegs, en les excavacions també hi participen veterans de l'exèrcit britànic.

Totes les troballes de les excavacions, dirigides pel Cetre d'arqueologia de camps de batalla de la Universitat de Glasgow, el Dr. Tony Pollard i on treballaran arqueòlegs d'arreu d'Europa, es posaran a l'abast del públic i els resultats de les investigacions sobre elles seran publicats en revistes acadèmiques.

stats