Cultura 22/05/2018

Willy Toledo engega la seva particular campanya No Callarem des d'una església

L'actor, acompanyat de Javier Bardem i Alberto San Juan, avisa que no anirà al jutjat

Efe
3 min
Willy Toledo i Javier Bardem a la parròquia San Carlos Borromeo de Vallecas

MadridWilly Toledo considera que "no ha comès cap delicte" i per això no veu "necessitat de comparèixer" davant un jutge, ha afirmat aquest dimarts l'actor en una roda de premsa programada a la mateixa hora en què hauria hagut de declarar al jutjat d'instrucció número 11 de Madrid per ofenses a la religió.

Toledo no ha acudit al jutjat de la plaça Castella i, al seu lloc, ha reunit a la mateixa hora companys de professió com Javier Bardem, Leo Bassi, Nathalie Poza, Pilar Castro i Alberto San Juan al centre pastoral San Carlos Borromeo de Vallecas. Finalment, la vista s'ha suspès per la vaga de la justícia convocada per al dia d'avui. L'actor ha avançat que la nova citació serà el pròxim 28 de juny: "El que passi ho assumiré. No amb esportivitat, però ho assumiré", ha declarat.

"Considero que no he comès cap delicte i, per tant, no hi ha cap necessitat que comparegui davant un jutge per declarar sobre els meus sentiments religiosos, la meva ideologia, la meva manera de pensar, la meva sexualitat... La Constitució m'empara en tots aquests fets", ha dit. A Toledo se l'acusa d'haver criticat Déu i la Mare de Déu. El fiscal denuncia l'actor per un "delicte contra els sentiments religiosos". El dia del judici oral contra tres dones que el 2014 van sortir en processó amb una gran vagina per Sevilla, ell va escriure a Facebook: "Em cago en Déu i em sobra merda per cagar-me en el dogma de la santedat i virginitat de la Mare de Déu", va escriure llavors en aquesta xarxa social.

"Cada vegada que emets una opinió, és obvi que les persones que abracin l'opinió contrària es podran sentir ofeses. Jo també em sento ofès per moltes expressions que escolto, però no obstant això no se m'acut emprendre accions legals, persecutòries i inquisitorials contra qui opina diferent de mi", ha dit Toledo. L'actor ha afegit que "tot això ve d'una dolentíssima Transició", "en què els poders franquistes van continuar intocables, als seus mateixos llocs".

Bardem, amb Toledo

"El fet que això es pugui penar amb presó em sembla que ens porta a l'època del franquisme", ha opinat Javier Bardem, per a qui la "sagrada" llibertat d'expressió "està en perill".

Desenes de persones han acudit al centre pastoral de Vallecas, on han acollit Toledo, i també experts religiosos i jurídics que han comparegut al costat d'ell entre aplaudiments i amb crits de "Llibertat d'expressió" i "Visca el cony insubmís". Endika Zulueta, advocat de l'actor, ha afirmat: "Això és '1984' d'Orwell, el Gran Germà controlant els nostres pensaments". I Maria Eugenia R. Palop, professora titular de filosofia del dret a la Universidad Carlos III, ha manifestat que l'"actitud" de Toledo "ha de ser secundada també col·lectivament". "Willy Toledo és víctima d'una persecució per un delicte inexistent", ha dit Isabel Elbal, advocada i professora de dret penal, que ha afegit que es tracta d'un "gest de desobediència civil" i una "protesta que ha de ser col·lectiva i no individual".

Javier Baeza, capellà del centre, ha justificat obrir les portes del centre pastoral a Toledo: "Com a comunitat religiosa pensem que ningú pot ser perseguit per les seves idees". L'arquebisbat de Madrid, per la seva banda, assegurava en una nota de premsa que "no s'ha autoritzat la utilització de dependències de l'església" per a la roda de premsa convocada per l'actor, a qui també li ha donat suport el teòleg Benjamín Forcano.

La denúncia prové d'Advocats Cristians, que ja ha amenaçat l'actor dient que si no va a la cita judicial es podria "decretar la detenció". El 18 d'abril Toledo ja va obviar la compareixença al jutjat d'instrucció de Madrid. L'associació llavors va demanar que se li imposés una multa de 5.000 euros.

stats