Microsites Ara Data 15/11/2018

L’absència de dones a la tecnologia, en cinc gràfics

Als llibres d’informàtica i tecnologia d'ESO només hi ha dos referents femenins, en contraposició amb 236 referents masculins

Eli Vivas, Sílvia Galilea, Laia Brufau i Carina Bellver / @StorydataBcn
2 min

BarcelonaÉs un secret a crits: el sector tecnològic és predominantment masculí. Però en quina mesura? Quina és la incidència femenina en aquest món de corbates? Com ha evolucionat al llarg dels anys? On són les dones en l'àmbit acadèmic? Falten referents des de l’escola? Radiografiem la bretxa de gènere a través de cinc gràfics.

Falten referents femenins a l’escola

Als llibres d’informàtica i tecnologia d'ESO només hi ha dos referents femenins, en contraposició amb 236 referents masculins. De fet, en el cas de la informàtica no apareix cap referent femení als manuals.

El batxillerat tecnològic és predominantment masculí

Al batxillerat els nois superen les noies en l’itinerari de ciències i tecnologia, mentre que les noies són àmplia majoria en arts i en humanitats i ciències socials.

La bretxa al batxillerat està estancada

Un 53,8% de nois elegeixen aquests estudis davant del 46,2% de noies, i aquest percentatge tan sols ha augmentat dos punts en l'última dècada.

Les carreres TIC, també masculinitzades

La paritat en els estudis tecnològics sembla pròxima abans d’arribar a la universitat, però en els estudis superiors s’evidencia la fuga de cervells femenins cap a les carreres de ciències i ciències de la salut, on les dones són majoria les aules. Per contra, l’àmbit de les TIC, que engloben les enginyeries, queda fortament masculinitzat.

Poca presència femenina en feines lligades a les TIC

En el món laboral, les dones només representen un 28% dels ocupats en el sector de les TIC. Malgrat que en els últims 12 anys hi ha hagut un increment de la presència femenina i que estem al punt més àlgid d’ocupació femenina en aquest sector, s’evidencia una marcada bretxa de gènere. Mentre la presència masculina ha crescut en nombres absoluts en 11.200 homes, la presència femenina només ha crescut en 550 dones en aquest mateix període.

stats