Omplir el dipòsit pot variar en 15 € segons la gasolinera: mapa de les més cares i les més barates

Els preus canvien segons el distribuïdor i costa 65 euros a la més cara i menys de 50 a la més barata

El preu de la gasolina pot ser molt diferent en funció de l’estació de servei. Segons les dades del ministeri d’Indústria, Energia i Turisme, el preu mitjà de les gasolineres Repsol és el més car de Catalunya. Divendres la gasolina 95 costava 1,185 euros per litre, i el gasoil, 1,076 euros per litre. BP, Cepsa, Shell i Galp completen el grup de les més cares, amb preus de més d’1,154 euros per litre per a la gasolina 95 i més d’1,033 euros per litre per al gasoil. L’establiment amb el preu més alt de Catalunya, però, és el del municipi de Montseny, on la gasolina 95 costava divendres 1,297 euros.

El preu mitjà de les gasolineres BonÀrea és el més barat d’entre les cadenes amb més de 10 gasolineres. La gasolina 95 es venia divendres a 1,033 euros per litre, i el gasoil, a 0,917 euros per litre. Les altres cadenes econòmiques són Esclatoil, Ballenoil, Petromiralles i Carrefour. Totes amb preus superiors als de BonÀrea però inferiors a la mitjana de Catalunya. La gasolinera més barata del país és la del centre comercial Alcampo de Sant Quirze del Vallès, on la gasolina 95 costa 0,999 euros per litre. Així, omplir un dipòsit de 50 litres costa gairebé 65 euros a la més cara i menys de 50 a la més barata.

Preu dels carburants als distribuïdors més cars i més barats (euros per litre)

Pedro Aznar, professor del departament d’economia d’Esade, afirma que “el fenomen de les gasolineres low cost ha vingut per quedar-se”. Considera que “hi havia marge per entrar perquè aquí la gent és sensible al preu”, però afegeix que la crisi també hi ha tingut un paper determinant: “Ha canviat la manera d’actuar del consumidor i ha fet que sigui encara més sensible que abans a les diferències en preu i en la relació qualitat-preu. Mira molt més què paga i per què ho paga”. Aquest context ha facilitat que, en pocs anys, hagin aconseguit una quota de mercat significativa i segueixin en plena expansió. Segons Aznar, això també ha contribuït a la baixada de preus general.

Competència de les grans

La majoria de les gasolineres amb els preus més baixos estan vinculades a altres negocis com supermercats. És el cas de BonÀrea, Esclatoil i Carrefour. Ballenoil, per la seva banda, pertany al grup de centres de rentat de cotxes La Ballena Azul. “Les gasolineres complementen el seu negoci principal”, subratlla Pedro Aznar. Dels grups amb els preus més baixos de Catalunya, d'entre els que tenen més de 10 gasolineres, Petromiralles és l’únic que no està vinculat a un altre tipus d’establiment. Les grans petrolieres, però, també volen competir amb aquests grups, i algunes ja han creat les seves pròpies marques de baix cost. Segons el professor d’economia, “elles també volen aprofitar l’existència de diferents segments de mercat”.

image-alt

Per saber-ne més

Estiu de gasolina barata

Més continguts de

Catalunya, radar a radar, multa a multa

Els radars recapten 254 milions en 5 anys

Ara Data publica les multes i els diners ingressats pels 242 radars de les carreteres catalanes

PUBLICITAT
incendis forestals

Per què Catalunya crema

L’oblit dels boscos i una estratègia centrada en l’extinció alimenta els grans incendis forestals

PUBLICITAT
Noms de nadó per a pares indecisos

Noms de nadó per a pares indecisos

Més curts, laics i mediàtics. Rànquings i tendències que expliquen la Catalunya del segle XXI. Així ha evolucionat l’onomàstica

PUBLICITAT
Bicis

Barcelona, revolució bici

L’augment de ciclistes obliga a revisar la convivència amb els cotxes i els vianants

La nova gramàtica del català. Imatge per a l'interactiu columna esquerra

10 coses que passaran a ser correctes amb la nova gramàtica

La 'Gramàtica de la llengua catalana' de l'Institut d'Estudis Catalans completa i actualitza la de Pompeu Fabra, de 1918-1933

fotoHome315

Tots els gols de Leo Messi

Així ha marcat el crac argentí amb el Barça