"Qui n'hagi de prendre nota que en prengui, perquè això ha vingut per quedar-se": els polítics a la Diada

La presència de representants públics a la mobilització ha estat més nombrosa que mai

La presència de polítics a la mobilització de l' ANC i Òmnium ha sigut aquest any més nombrosa que mai, amb la participació dels 'comuns', del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i de l'expresident Artur Mas, que els 11-S anteriors no s'havia manifestat per mantenir el seu paper institucional.

"Calia que hi hagués aquesta mobilització. La resposta dels ciutadans no només la sentim a Catalunya, se sent a Espanya i a tot el món", ha dit Puigdemont a TV3 des de Salt, poc després de la manifestació, i ha assegurat que "o hi ha capacitat de reconeixement del que passa a Catalunya o la situació a Espanya pot continuar bloquejada". En aquest sentit, ha insistit que presentarà una proposta de referèndum pactat a l'Estat el 28 de setembre. "Ja és hora que qui n'hagi de prendre nota que en prengui, perquè això ha vingut per quedar-se", ha argumentat.

Això sí, el president de la Generalitat ha dit que té "poques" esperances que l'executiu espanyol accedeixi a permetre un referèndum com va fer Londres amb Escòcia, motiu pel qual el Govern mantindrà el full de ruta cap a la independència "amb el temps i la forma" que els catalans demanen. De fet, Puigdemont ha dit que el 27-S "els ciutadans ja van decidir emancipar-se".

En el mateix sentit s'ha expressat la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, que ha participat a la Diada des de la Rambla Nova de Tarragona. Forcadell ha assegurat que "no contempla" la seva inhabilitació "de cap manera", i ha deixat clar que el Parlament continuarà fent la seva feina "defensant sempre el mandat democràtic dels ciutadans de Catalunya", independentment de les advertències del Tribunal Constitucional (TC). " Som un exemple per al món", ha sentenciat.

El conseller d'Exteriors de la Generalitat, Raül Romeva, ha assegurat moments abans d'accedir a la zona zero de l'acte de l'ANC i Òmnium a Barcelona que "si s'aconsegueix mobilitzar, torna a ser un èxit i es posa al cor de les imatges internacionals", el procés d'independència "és absolutament imparable". També ha considerat que la mobilització d'aquest 2016 ha de servir per "reivindicar el dret a ser un estat i construir-lo".

Per la seva banda, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha assegurat que la manifestació ha de servir per fer "passos endavant per consultar la ciutadania" a través d'un referèndum al qual "tothom se senti cridat". "És una qüestió de mínims", ha dit, perquè la "situació de bloqueig actual no pot continuar".

L'expresident de la Generalitat, Artur Mas, ha celebrat poder ser aquest any a la manifestació de l'Onze de Setembre ara que ja no és al capdavant de l'executiu. "Alliberat de ser president, ara puc ser físicament on era de cor. Al costat de la bona gent del país que està empenyent democràticament i pacíficament cap al nou estat".

El líder d'ERC a Madrid, Gabriel Rufián, ha asseverat després de la concentració que és "molt bonic veure gent reivindicant la cultura, la identitat i fent història". També ha posat de manifest que la samarreta que porta –amb els noms de Rubianes, Macià, Companys, etc.– és per recordar "molta gent que va lluitar per les llibertats de tothom".

La coordinadora general del PDC, Marta Pascal, s'ha mostrat "convençuda" que la mobilització "serà un èxit" i que servirà perquè "el món vegi que l'independentisme és un moviment transversal, cohesionat, que pensa en el futur i que vol un estat per ser més just". A més, ha fet valer l'acte descentralitzat que les entitats han organitzat aquest any "davant els que diuen que això es desinfla". "Aquesta serà la Diada que marcarà el final del procés, per culminar el full de ruta, i ho farem amb la unitat que sempre hem reclamat i en sentit positiu", ha conclòs.

Més continguts de

Una Diada descentralitzada i amb crides a la unitat sobiranista

Així es va omplint, tram per tram, l'acte descentralitzat de la diada de l'Onze de Setembre

Segons l'última xifra oficial, hi ha 370.000 inscrits en les cinc mobilitzacions simultànies de Barcelona, Tarragona, Lleida, Salt i Berga

137 Comentaris