12/09/2016

Premsa de Madrid: desinflisme amb efectes retardats

2 min
"La farsa de Puigdemont: independència per Catalunya en un any", portada de l'ABC

BarcelonaAixò de l’independentisme és un fenomen altament curiós, perquè fa cinc anys que els diaris de Madrid asseguren que es desinfla, tot i que les enquestes i l’evidència de centenars de milers de persones al carrer contradiuen aquesta noció. És la Fira Desinflàlia, a la qual s’apunten amb entusiasme certs mitjans. El curiós és que, ahir, les edicions digitals van trigar una mica a reaccionar i ha sigut només en el paper que s’ha posat l’accent en el fet que enguany hi havia una participació menor.

Per exemple, 'El País', poc abans de les sis de la tarda, titulava en el seu web un lacònic “Una altra diada multitudinària”, un títol el to del qual s’interpreta molt millor si un el llegeix en veu alta però sense separar les dents i marcant molt les síl·labes. El titular del paper, en canvi, ja inclou desinflisme: “El secessionisme accelera el seu pla en una Diada menys concorreguda”. Un altre cas. 'La Razón', a l’hora de màxim apogeu, ni tan sols mostrava imatges de la gent al seu web i tenia, com a segona peça, unes declaracions ximpumpesques d’Albiol. Però, més tard, admetien en titular –sense embuts ni matisos– que la marxa havia sigut “multitudinària”. Però quin titular de portada han escollit per al paper? “Puigdemont demana un referèndum pactat en una Diada que es desinfla”. La diferència de to era evident entre el titular neutre de la web i el del paper. A l’edició digital d’'El Mundo' fins i tot se'ls escapava un titular en positiu: “Milers de persones omplen les marxes independentistes”. Al paper, en canvi, només deien que havia sigut la de menor participació.

Ara, el millor titular ha sigut el de Crònica Global: “La Diada punxa: entre 300.000 i un milió de manifestants”. Admetre que hi havia potser un milió de persones i vendre-ho com a fracàs... I tant que els punxa, la Diada.

stats