Microsites Diada 2016 12/09/2016

Albiol: "Ens divideixen entre bons i dolents"

El Partit Popular va triar ahir el monument de Josep Tarradellas com a escenari per celebrar la Diada

M.r.
2 min
El PP va fer enlairar globus al monument de Josep Tarradellas.

BarcelonaEl Partit Popular va triar ahir el monument de Josep Tarradellas -el president de la Generalitat que va tornar de l’exili després de la dictadura franquista i un dels fundadors d’Esquerra Republicana- com a escenari per celebrar la Diada, amb un acte de petit format. Res a veure amb la solemnitat del que va organitzar l’any passat la Delegació del govern espanyol a Catalunya a l’Arxiu de la Corona d’Aragó.

Amb Tarradellas de fons, els populars van acusar el president, Carles Puigdemont, i l’actual Govern de dividir els catalans “entre bons i dolents”, en funció de si donen suport a la causa independentista o no, en paraules del coordinador general del PP català, Xavier García Albiol. “El Govern ha desconnectat de les seves responsabilitats, els catalans patim un executiu que busca la confrontació directa”, va afegir el dirigent dels populars.

Crida a la unitat

Albiol va demanar als partits no independentistes que abandonin “les debilitats i les ambigüitats” i que s’uneixin per “defensar la democràcia”, en un moment polític que titlla “d’excepcional”. Creu que s’han d’abandonar els “matisos” dels partits a l’hora de definir-se com “d’esquerres o de dretes, autonomistes o federalistes” per lluitar a favor de l’estat de dret, que està “posant en risc” el sobiranisme. Segons el líder dels populars, “davant del radicalisme de l’independentisme l’única resposta són les idees clares”.

El dirigent popular va insistir a repetir el missatge d’altres anys, i va assegurar que l’independentisme ha “segrestat” la Diada. Va aprofitar per carregar contra la presència de Puigdemont a la mobilització de l’ANC i Òmnium, i el va qualificar d’“irresponsable”. Al final de l’acte -on van participar un centenar de simpatitzants i on també hi era la presidenta del partit a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, així com diferents diputats i representants municipals-, els populars van deixar anar globus blancs en què havien escrit prèviament els seus “desitjos” per a Catalunya. Albiol va escriure-hi “Respecte i llibertat”.

Societat Civil se sent exclosa

El president de Societat Civil Catalana (SCC), Rafael Arenas, va insistir en la idea que la Diada s’ha convertit en un acte excloent des d’unes carpes instal·lades per l’associació a la plaça Universitat de Barcelona. Ho volen convertir en un punt de trobada per als “catalans que vulguin celebrar aquest dia independentment de la seva ideologia”. Arenas va demanar que l’acte de l’ANC i Òmnium no tingui efecte polític, ja que les manifestacions “són un dret democràtic, però no poden suposar un canvi de la legitimitat”.

Segons el líder de SCC, Catalunya “viu un cop d’estat, a causa d’una rebel·lió institucional de les administracions catalanes”, després de l’aprovació de les conclusions del procés constituent, una preocupació que Arenas diu que ja ha transmès al cos de diplomàtics internacionals acreditats a tot l’Estat.

stats