L’ONZE DE SETEMBRE
Microsites Diada 2016 15/08/2016

L’ANC s’arromanga per revifar una Diada que arrenca a mig gas

L’organització admet que la campanya començarà més tard però dóna per fet que serà un nou èxit

Sara González
4 min
La Meridiana, escenari de la manifestació del 2015.

BarcelonaQuan queda menys d’un mes per a la Diada resulta insòlita l’estampa de la seu de l’Assemblea Nacional Catalana: sense el tradicional vaivé de voluntaris i les muntanyes de caixes pels passadissos, a mig gas. Tot i que per primer cop hi ha un Govern i una majoria amb mandat independentista, el pols de la mobilització és el més baix dels últims cinc anys. Els pocs inscrits a la manifestació descentralitzada que a hores d’ara té l’ANC s’expliquen per motius organitzatius i polítics. El calendari dels preparatius s’ha endarrerit per assumptes interns de l’entitat i el full de ruta sobiranista està en redefinició. Tot i això, l’ANC creu que podrà revalidar l’èxit d’assistència.

Organització endarrerida

Esforços centrats en la consulta sobre el referèndum unilateral

L’ANC ha començat la campanya de mobilització per a la Diada més tard que altres anys i a hores d’ara hi ha només 50.000 inscrits. “Anem endarrerits”, reconeix Enric Blanes, responsable de comunicació política de l’entitat. I és que durant el mes de juliol van concentrar els esforços en la consulta interna sobre el referèndum unilateral i a fer una tasca divulgativa sobre aquesta qüestió al territori. “Havíem d’explicar bé per què el RUI és dins de l’agenda política com una de les alternatives i el cert és que hem trobat un nivell molt alt de maduresa política”, assegura el membre del secretariat.

Després d’un intens mes de juliol, la direcció de l’ANC no va considerar oportú invertir molts esforços just quan la ciutadania està de vacances i és per això que no serà fins a l’última setmana d’agost que la maquinària de campanya funcionarà a ple rendiment. Això no vol dir, però, que l’organització estigui aturada. La setmana passada van presentar la samarreta commemorativa, que es posarà a la venda a partir de demà, i van esbossar com seria l’acte de la Diada: es simularà un gran “batec” simultani en els cinc punts de trobada -Barcelona, Tarragona, Lleida, Berga i Salt- per escenificar, en el que consideren l’últim tram del procés, que la República Catalana està a punt de néixer.

Havent desgranat ja alguns detalls més de l’acció, l’ANC espera duplicar el nombre d’inscrits en els pròxims dies. “Sempre tenim una sortida d’inscripcions forta al juliol, baixa durant l’agost i torna a remuntar quan acaben les vacances. Aquesta corba es repetirà, però en un període més curt de temps”, pronostica Blanes.

Futur més incert

Un calendari imprecís i un referèndum unilateral a l’aire

Més enllà de les qüestions organitzatives, l’ANC assumeix que el context polític en el qual es produirà aquesta Diada és totalment diferent al de les quatre anteriors. “L’any passat veníem d’un moment eufòric com era el de donar el tret de sortida a les eleccions del 27-S. I l’anterior teníem com a prioritat el 9-N”, explica Blanes. Ara, però, s’afronta un nou curs polític carregat d’incertesa en el qual es desconeix encara si Junts pel Sí i la CUP canviaran el full de ruta per incloure el referèndum unilateral que l’ANC avala. De fet, els dos partits fa setmanes que exhibeixen desacord a l’hora d’afrontar la negociació de la qüestió de confiança al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i dels pressupostos.

“Fins ara hem tingut un horitzó molt dinàmic i ara és totalment incert”, reconeix Blanes. Amb tot, l’Assemblea considera que les últimes actuacions del govern espanyol, la suspensió de les conclusions del procés constituent per part del Tribunal Constitucional i l’amenaça d’inhabilitació a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, acabaran “engrescant” la ciutadania per sortir al carrer. Ja sigui per reivindicar la recta final del procés o per exhibir indignació amb l’actuació judicial. El mateix Govern va reivindicar que si arriba la inhabilitació de Forcadell hi ha d’haver una resposta “unitària i contundent” de la ciutadania, en paraules de la portaveu Neus Munté. De fet, conscient de l’efecte crida que el seu posicionament podria generar, el TC va decidir ajornar el pronunciament i el full de ruta previsiblement fins passada la Diada.

Una campanya diferent

Actes de petit format divulgatius per mobilitzar en el terreny local

Si bé fins ara les campanyes s’havien centrat especialment a reivindicar el continent, és a dir, l’estat propi, aquest any l’ANC impulsa una campanya que vol fer incidència en el contingut de la futura República Catalana. Es busca un “impacte local de mobilització”. Durant l’estiu s’han previst actes de petit format per explicar sobre quins valors s’hauria de construir el nou país. Altres anys s’escalfaven motors fent petites rèpliques del que seria el gran acte de l’Onze de Setembre. La campanya que es posarà en marxa l’última setmana d’agost es preveu “molt visible” al carrer i molt més present a les xarxes socials.

Pel que fa a les assemblees exteriors que impulsen el procés independentista entre la comunitat de catalans que viuen fora de Catalunya, just dimecres es presentarà la iniciativa Setmana catalana al món. Se celebraran set grans actes en set dies a set punts estratègics del món.

La descentralització

Cinc actes simultanis per implicar tot el territori

Un altre dels motius de la baixa xifra d’inscrits, segons l’ANC, és que els ciutadans que volen participar en la Diada no troben imprescindible inscriure’s. Especialment enguany, que es fa un acte descentralitzat que permet tenir la manifestació més a prop arreu del territori. L’ANC, però, continua esperonant la gent a apuntar-se per preveure una millor organització i també perquè és una manera de mesurar el pols de la mobilització. “Encara que no ho sembli, coordinar cinc escenaris simultanis és també tot un repte”, asseguren des del secretariat de l’ANC. D’entrada estan procurant “mantenir a ratlla” les despeses perquè no es multipliquin per cinc.

Enric Blanes explica que el fet d’haver optat per un acte descentralitzat ha fet que hi hagi gent que dubti que tingui menys impacte visual que anys anteriors perquè la quantitat de gent no es concentrarà en un sol punt. Però assegura que d’altres també celebren que la mobilització s’entengui al territori perquè el fet de tenir la manifestació més a prop de casa també és una oportunitat per guanyar nova gent que fins ara no s’hi havia implicat.

Reservar forces

Un any en el qual caldran més respostes ciutadanes

Conscient que potser no tindrà l’impacte aconseguit en altres, l’ANC avisa que ha de reservar esforços per a uns mesos en què donen per fet que l’entitat cridarà a més mobilitzacions per respondre els embats del TC i el govern espanyol.

stats