Microsites Diada 2016 30/08/2016

Barcelona En Comú anirà a la manifestació de l'ANC per la Diada des de la "discrepància" amb el full de ruta de Junts pel Sí

La direcció d'EUiA també aposta per assistir a l'acte de les entitats sobiranistes

Sara González / Ara
3 min
Xavier Domènech, aquest dimecres. PACO CAMPOS / EFE

BarcelonaLa formació Barcelona En Comú ha explicat avui que assistiran a la manifestació de l'ANC per la Diada. En un comunicat, han argumentat que ho faran "des d’una clara discrepància amb el full de ruta del govern de Junts pel Sí i amb moltes de les seves polítiques, per rebutjar els reiterats atacs a l’autogovern del país i a la criminalització del dret a decidir i per defensar les nostres pròpies conviccions republicanes i sobiranistes".

Els comuns van desvelant de mica en mica quina serà la seva implicació en la pròxima Diada. Si bé tindran el seu acte unitari propi a Sant Boi de Llobregat per commemorar el 40è aniversari del primer Onze de Setembre en llibertat després de la dictadura franquista, no tots els membres de la confluència d’esquerres encaren de la mateixa manera la manifestació que convoquen l’ANC i Òmnium. Ahir va ser el líder d’En Comú Podem, Xavier Domènech, qui va anunciar la seva intenció de participar-hi. També la direcció d’EUiA aposta per fer-hi acte de presència, encara que la decisió haurà de ser ratificada la setmana vinent. Per ara, ICV és l’únic partit de la confluència d’esquerres que ja ha decidit que no hi anirà.

“La meva voluntat és assistir a tots els actes, també a la manifestació de l’ANC”, va assegurar Domènech en una entrevista a RAC1. Fins ara també l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha argumentat que veu motius per ser-hi tot i no compartir el full de ruta unilateral dels independentistes. També EUiA es va reunir dilluns per plantejar com afronta la Diada. Fonts del partit van explicar a l’ARA que la direcció aposta per fer acte de presència en la convocatòria de les entitats independentistes. El plantejament és enviar una delegació del partit a cadascuna de les cinc manifestacions -Barcelona, Salt, Berga, Lleida i Tarragona- i que hi participin com a organització i no a títol individual com ha passat altres anys. Això sí, la decisió final la prendrà la direcció dilluns que ve.

El coordinador general d’EUiA, Joan Josep Nuet, explica que dins dels comuns hi ha unanimitat a l’hora de considerar que la convocatòria de l’ANC és “poc inclusiva i fins i tot excloent” i que el sobiranisme “s’ha de redefinir” amb “noves perspectives”. “La convocatòria hauria d’haver tingut més ambició per aplegar un espai més gran”, assegura. Davant d’aquest escenari, però, hi ha dues actituds dins de la confluència d’esquerres. N’hi ha que consideren, com Colau i Domènech, que la millor manera de trencar amb el format fixat per l’ANC és fer-hi acte de presència per reclamar que aquest tipus de convocatòries en què el país “es juga moltes coses més enllà de l’11-S” haurien de ser “més àmplies i inclusives”. D’altres, però, -com ICV i el president de Catalunya Sí que es Pot al Parlament, Lluís Rabell- defensen que la millor manera de denunciar que hi ha un espai que se sent exclòs és no participar-hi.

“És un debat viu tant a EUiA com dins dels comuns que hem d’afrontar amb tranquil·litat i serenor i no mirant només a curt termini”, afirma Nuet. Sobretot perquè, al seu judici, el sobiranisme haurà de fer pinya davant “l’escalada d’agressions del govern espanyol” cap a Catalunya que “requerirà respostes àmplies”. Sobre el seu paper en la Diada, Nuet diu: “Faré el que acordi la meva organització i intentaré que la meva actitud no posi en qüestió ni el posicionament de Rabell ni el de Colau”.

stats