Microsites 11/09/2016

Berga clama a favor de la República

La ciutat supera el repte de la mobilitat en la jornada més multitudinària de la seva història

Pilar Màrquez
2 min
Assaig del batec, a Berga

BergaBerga fa hores que bull. La ciutat feia dies que prometia ser un clam i ha complert amb escreix. Milers de persones han començat a omplir els carrers amb hores d'antelació i els trams del passeig de la Pau han fet el ple tot just tocades les cinc de la tarda. L'alcaldessa de la ciutat, Montse Venturós, ha constatat just abans del batec central que Berga –acostumada a gestionar grans aglomeracions– ha viscut i superat aquest diumenge un dels seus "reptes" més importants.

Recupera el minut a minut de la DiadaA les 17.14 hores, quan les campanades de la Seu Vella de Lleida han iniciat l'acció central, molts ja alçaven els punts a Berga. D'altres, feien onejar les estelades. Així, amb emoció continguda, Berga ha estat la segona baula del batec. "La República Catalana serà aviat una nació més i ho hauran fet possible les mobilitzacions cíviques dels últims anys", ha llegit la corredora de muntanya Núria Picas, just abans que Màrius Serra donés pas al batec "de la capital mundial de la Patum".

El tinent d'alcalde i cantant de Brams, Francesc Ribera, 'Titot', ha celebrat que estigués "pleníssim" i ha considerat que avui és "un dia històric" per a la capital berguedana. Ribera ha reiterat que tothom s'ha abocat a la jornada i els carrers s'han fet petits a mesura que avançava el dia. Amb totes les previsions superades i 60.000 assistents, segons la Guàrdia Urbana i l'ANC, aquesta jornada ha estat de tros la més multitudinària que ha viscut mai Berga.

I és que els trams de les deu comarques (Berguedà, Bages, Osona, Anoia, Ripollès, Alt Urgell, Cerdanya, Solsonès, Moianès i Lluçanès) eren plens molt abans de començar. Hi havia famílies senceres, grups d'amics, càntics d'independència, estelades de tot tipus i moltes cares somrients. Entre l'organització i els voluntaris, també nervis. Les previsions indicaven que Berga multiplicaria per cinc la seva població, un repte majúscul que els últims dies havia convertit la mobilitat en tot un maldecap, però que finalment s'ha superat.

Entre les autoritats presents hi havia el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, que ha lloat "el compromís" dels milers de persones reunides avui en alguna de les cinc seus de la Diada, i el conseller de Justícia, Carles Mundó.

stats