Dossier 30/08/2012

Brussel·les demana el compliment d'"estrictes condicions" a Catalunya

Esther Moix
1 min
El comissari d'Afers Econòmics i vicepresident de la Comissió Europea, Olli Rehn.

BRUSSEL·LESLa Comissió Europea no ha trigat a dissipar dubtes. El rescat tindrà "estrictes condicions", principalment el compliment per part de la Generalitat de l'objectiu del dèficit de l'1,5% del PIB. Brussel·les espera de Catalunya "mesures contundents" per assumir les contrapartides a canvi de les quals rebrà els 5.000 milions d'euros de l'Estat per fer front als pagaments que té pendents. Així ho va deixar ahir clar el portaveu econòmic de la CE, Simon O'Connor.

"La participació en el mecanisme d'assistència està subjecta a estrictes condicions pressupostàries, en la línia de les recomanacions a Espanya", va dir. Brussel·les "pren nota" d'un rescat financer que ha de comportar "les mesures necessàries que facin falta per complir amb el dèficit", incloses "mesures contundents", segons O'Connor.

A la CE no li va passar per alt que amb l'ajut demanat per Catalunya ja són tres les comunitats autònomes (ja ho van fer abans Múrcia i el País Valencià) que s'han dirigit al fons de liquiditat autonòmica, que suma gairebé la meitat de la seva capacitat (18.000 milions). Tot i això, la CE va "confiar" que el fons serà "suficient per a les necessitats previstes" i que les comunitats i l'Estat "compliran" el dèficit.

stats