Dossier 02/07/2014

Del tràfic d’influències al finançament il·legal

Sarkozy, que ja no gaudeix d’immunitat, suma sis casos pendents amb la justícia

C.r.s.
3 min
Del tràfic d’influències  al finançament il·legal

ParísCada dia que passa, els casos que esquitxen Sarkozy s’emboliquen una mica més. L’expresident afronta un futur judicial incert entre la confirmació de les imputacions i les peticions de presó que podrien seguir.

Què li pot passar a Nicolas Sarkozy?

L’objectiu dels magistrats és esbrinar si és certa l’existència d’una xarxa d’informadors al cor del Tribunal Suprem francès i si Nicolas Sarkozy se’n va beneficiar. En cas afirmatiu, Sarkozy hauria comès un delicte de tràfic d’influències o de violació del secret d’instrucció. Si es demostrés que l’exmandatari va demanar per voluntat pròpia o va rebre d’un altre interlocutor informació confidencial sobre casos judicials que el concerneixen, els escenaris de futur són tres: Sarkozy podria ser deixat en llibertat sense càrrecs, o podria sortir en caràcter de testimoni assistit. Sobre el paper, aquest estatus no implica que hagi comès cap delicte, però en qualsevol moment se’l podria acusar. La tercera opció seria que, després d’interrogar-lo, els jutges decideixin acusar-lo directament. El tràfic d’influències pot arribar a costar una pena de deu anys de presó i una multa de 150.000 euros. Sarkozy s’enfrontaria també a la prohibició d’ostentar un càrrec públic durant sis anys.

Té immunitat com a expresident?

No, la immunitat presidencial de Sarkozy va acabar el 16 de juny del 2012, un mes després de la seva sortida de l’Elisi. Ara l’exmandatari és igual que la resta de francesos davant la justícia. Si és sospitós d’haver comès o intentat cometre un crim o una infracció, seguirà el mateix procediment que tots els seus compatriotes davant els tribunals francesos.

Quins casos té oberts als tribunals?

Nicolas Sarkozy és sospitós en fins a mitja dotzena de casos de corrupció, que van des de finançament il·legal de campanya, passant per la venda il·legal d’armes, fins a tràfic d’influències. La justícia creu que Sarkozy hauria pogut rebre diners d’origen il·legal de mans del dictador libi Muammar al-Gaddafi durant la campanya que el 2007 va fer-li guanyar la presidència. També podria haver abusat de la confiança de l’hereva de l’imperi L’Oréal, Lilianne Bettencourt, propietària de la tercera fortuna de França, per aconseguir que donés diners per a la seva campanya. L’escàndol que ja ha escombrat l’expresident de la UMP, Jean-François Copé, també podria arrossegar Sarkozy, ja que hi ha constància que el partit hauria emès factures falses en nom de la seva campanya electoral per beneficiar una empresa de comunicació pròxima a les primeres espases de la formació.

Quin és el cas més important?

És complicat dir si n’hi ha un que faci perillar l’exmandatari més que els altres perquè la sola acumulació de tantes sospites situen Sarkozy en un terreny explosiu, però un dels casos que més preocupa l’expresident és l’afer Tapie. Sarkozy i els seus col·laboradors més pròxims són sospitosos de beneficiar l’empresari Bernard Tapie en un arbitratge privat que va sentenciar a favor de l’amic de l’expresident i contra l’estat per la venda d’Adidas. Va ser un final sonat per a un procés judicial que va allargar-se dues dècades i que va acabar amb una indemnització a Tapie de 403 milions d’euros provinents de les arques públiques franceses. L’actual directora del Fons Monetari Internacional (FMI), Christine Lagarde, podria sortir esquitxada d’aquest afer perquè en aquell moment era la ministra d’Economia.

stats