Dossier 27/04/2012

L'esquerra abertzale no hi veu més que un pla per fer avortar la pau

Ara
2 min
La portaveu abertzale Maribi Ugarteburu dimarts durant una roda de premsa.

SANT SEBASTIÀ.El pla de reinserció de presos no convenç l'esquerra abertzale, que no hi veu més que una "cortina de fum" basada en els criteris de la política penitenciària que ha aplicat l'Estat els últims 20 anys. Això és, "l'excepcionalitat i la vulneració dels drets bàsics". Així ho va considerar ahir la il·legalitzada Batasuna, que va exigir al govern espanyol que "deixi d'utilitzar les polítiques d'excepció i vulneració dels drets" com a "eina per intentar avortar un escenari de pau i solucions democràtiques".

L'esquerra abertzale ha rebutjat històricament qualsevol pla de reinserció que no tracti els reus d'ETA com a presos polítics i no com a delinqüents comuns. En un comunicat, la coalició abertzale Amaiur -que integra la il·legalitzada Batasuna, EA, Alternatiba i Aralar- va advertir ahir que els reclusos "no necessiten mesures de reinserció social" perquè no estan a la presó "com a conseqüència d'un desarrelament social" sinó d'un "conflicte polític". Així, opinen que posar condicions perquè els presos puguin acollir-se a les mesures és poc més que "xantatge i coacció".

Un pas en direcció contrària

Seguint aquesta línia argumental, la portaveu de l'esquerra independentista basca Maribi Ugarteburu va alertar ahir que el pla de reinserció no només no és cap pas endavant, sinó que és un pas "en la direcció equivocada" perquè "planteja condicions prèvies" per derogar la política de dispersió, cosa que, a criteri seu, podria fer-se "sense canviar ni una sola coma" de la legislació actual. L'esquerra abertzale creu que amb el pla basat en l'anomenada via Nanclares , l'executiu de Mariano Rajoy "fa orelles sordes i menysté l'exigència de la societat basca" perquè "cessi la criminal" i "inhumana" política penitenciària que s'aplica als reclusos d'ETA. Per l'antiga Batasuna, el clam de la societat basca és que l'Estat posi fi a la política de dispersió dels presos. Ahir es va demostrar un cop més que el camí de la pau a Euskadi serà llarg.

stats