CEO, MAJORIA SOBIRANISTA
Dossier 28/06/2012

PP i PSC pateixen més desgast electoral que CiU

L'acció de govern passa una lleu factura a CiU i PP, segons el baròmetre del CEO. Els nacionalistes perdrien dos diputats al Parlament, mentre que els populars podrien perdre'n fins i tot tres.

Oriol March
2 min

BARCELONA.El desgast governamental no afecta de la mateixa manera CiU que el PP, segons es desprèn del baròmetre del CEO fet públic ahir. La federació nacionalista, que va guanyar les eleccions del 2010 amb 62 diputats, perdria dos escons i es quedaria amb 60 després d'una primera fase d'acció de govern marcada per les restriccions pressupostàries i les dificultats econòmiques. Al PP, que es va imposar amb majoria absoluta a les eleccions espanyoles del 20-N, l'erosió de l'executiu de Mariano Rajoy li pren fins a tres escons al Parlament, on passaria dels 18 diputats actuals a tenir-ne 15 o 16.

Qui no aixeca cap és el PSC, que fins i tot a l'oposició es continua enfonsant. Segons el CEO, els socialistes, que al desembre van celebrar un congrés del qual va sortir Pere Navarro com a líder del partit, només aconseguirien 24 o 25 diputats a la cambra catalana. Una xifra que suposa una caiguda de fins a 4 representants partint dels 28 actuals. A més, Navarro suspèn en valoració -4,77- i el seu grau de coneixement és del 47,3%, menys de la meitat que Artur Mas i Josep A. Duran i Lleida, líders de CiU, i a gairebé quaranta punts d'Alícia Sánchez-Camacho, presidenta del PP català.

Els socialistes, a més, veurien com ERC i ICV-EUiA augmentarien la seva representació parlamentària. Els republicans guanyarien fins a 6 escons i en podrien arribar a tenir fins a 16, mentre que els ecosocialistes sumarien fins a 3 representants als 10 actuals. Amb aquesta enquesta es fa palès que la suma dels dos partits supera clarament els socialistes.

La trajectòria descendent socialista també es reflectiria al Congrés de Diputats, on els socialistes catalans passarien de 14 a 13 diputats. CiU, en canvi, guanyaria fins a tres representants i passaria dels 16 obtinguts el novembre passat fins als 18-19. El PP pagaria el llast de la gestió de Mariano Rajoy i passaria d'11 diputats a només 8.

Sense alternatives

El baròmetre dibuixa un escenari en què la ciutadania no veu solució a la crisi per mitjà dels partits polítics. Un 47,6% dels enquestats considera que cap formació pot donar resposta a la situació actual. CiU, partit en el qual confiaven el 17,6% dels entrevistats al febrer, ara només hi confien un 13,6%. El PP, que mana a Espanya, també perd la meitat d'avaladors. Un mal moment per governar.

stats