ESPIES, EL CAS DELS DOSSIERS
Dossier 20/02/2013

Pols per qui investigarà les escoltes

El Govern crea un grup de treball sobre l'afer dels espies i proposa que els Mossos se n'encarreguin

R. Mateos / A. Martín Vidal
3 min
INVESTIGACIÓ EN MARXA
 Les suposades escoltes  al restaurant La Camarga les investiga la Policia Nacional, però els Mossos no volen quedar fora de joc.

BarcelonaAl pols entre Estat i Generalitat que ha tenyit l'inici d'aquesta legislatura s'hi suma ara un nou front. Des que ha esclatat el cas de presumpte espionatge a Catalunya, que involucra l'agència de detectius Método 3, ha estat la Policia Nacional qui ha agafat la davantera en les investigacions. Va ser la presidenta del PP a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, la primera que va acudir-hi per denunciar que l'havien espiat mentre conversava al restaurant La Camarga amb l'exparella de Jordi Pujol Ferrusola.

El pas fet per Camacho va permetre que la Policia Nacional prengués les regnes d'aquest tèrbol afer. Dilluns ja va detenir el director de l'agència i tres extreballadors més, després d'haver-se celebrat a Madrid una cimera de la cúpula policial sense cap representant dels Mossos d'Esquadra. La policia catalana ha quedat bandejada de totes les actuacions iniciades en aquest cas, que té Catalunya com a clar epicentre. I el malestar al Govern per aquest fet es va fer ahir palès.

A primera hora, el conseller d'Interior, Ramon Espadaler, va dirigir-se al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i al fiscal en cap per plantejar-los la possibilitat que els Mossos assumeixin la investigació sobre la suposada trama d'espionatge polític. Era el primer d'un seguit de gestos del Govern per reivindicar-se davant dels intents de l'Estat de monopolitzar la resposta política i policial a l'afer.

El següent pas el va anunciar el conseller de la Presidència, Francesc Homs, després de la reunió de l'executiu: la creació d'un grup de treball per estudiar les possibles actuacions legals i polítiques a emprendre. Personal de Presidència, Interior i Justícia participarà en aquesta cèl·lula, que posarà en comú tota la informació disponible i coordinarà les mesures a prendre. D'altra banda, els serveis jurídics de la Generalitat es posaran a disposició d'aquelles persones "injustament afectades" per les escoltes, per facilitar-los la seva defensa.

Ortega i Puig denuncien els fets

L'ofensiva per atorgar un paper rellevant als Mossos va posar-se encara més de manifest quan Homs va revelar que la vicepresidenta Joana Ortega i el conseller Felip Puig pensaven denunciar davant la policia catalana el possible espionatge de què haurien estat víctimes. Amb aquests dos encàrrecs els Mossos estarien legitimats per iniciar les seves investigacions, en directa competència amb la Policia Nacional.

Homs va puntualitzar que la Generalitat no pretén arrencar el cas de les mans de l'Estat, sinó que proposa que tots dos cossos policials hi col·laborin. "Si hi ha ganes d'anar fins al fons de l'assumpte, s'ha de comptar amb els Mossos", va subratllar Homs, que va recordar que la policia que depèn de la Generalitat és el cos de "referència" i amb més efectius a Catalunya.

La pugna entre Govern i Estat, entre Mossos d'Esquadra i Policia Nacional, promet ser aferrissada. En joc hi ha un cas extremadament delicat que, en funció de com es gestioni i de l'abast de les escoltes practicades, pot posar en risc l'estabilitat política a Catalunya i fer trontollar la legislatura. Els recels entre els dos executius són impossibles de dissimular i ningú vol quedar-ne apartat, tenint en compte que es maneja informació molt sensible. "Entrarem sí o sí en això", asseguraven ahir fonts pròximes al Govern consultades per l'ARA.

Decisió clau en mans del jutge

En canvi, a les files populars, la por és que la investigació l'assumeixin els Mossos i que la Generalitat pugui instrumentalitzar el cas. Però qui ho acabarà decidint serà el jutge. Un cop passin a disposició els quatre detinguts de Método 3, el jutjat encarregarà les diligències o bé als Mossos o bé a la Policia Nacional. En cas que consideri que se n'ha d'ocupar el cos català, la policia espanyola li haurà de remetre tota la informació de què disposi.

Fonts de la Generalitat argumenten que es tracta d'un cas que afecta Catalunya i on els Mossos hi tenen competències. Des del ministeri d'Interior, en canvi, recorden que la llei empara que s'encarregui de les investigacions el mateix cos que ha rebut la primera denúncia. A més, al·leguen que Método 3 tenia delegacions a Barcelona i a Madrid.

Precisament aquest aspecte pot ser crucial. En el supòsit que el jutge encarregui les diligències als Mossos, tot podria canviar si un jutjat de Madrid obre un altre procés pel mateix tema i l'Audiència Nacional obliga tots dos jutjats a inhibir-se, en tractar-se d'un cas de delictes supraautonòmics. La investigació podria retornar llavors a mans de la Policia Nacional, i els Mossos quedarien de nou en fora de joc.

El PP vol portar-ho al Parlament

En ple xoc polític entre CiU i el PP, el portaveu parlamentari dels populars catalans, Enric Millo, va proposar ahir que es constitueixi al Parlament una comissió d'investigació sobre espionatge polític. La idea del PP -molt molest pel fet que ningú del Govern hagi trucat a Camacho per interessar-se per la seva situació- pot tenir el suport de Ciutadans i fins i tot del PSC. El convergent Jordi Turull va contraatacar dient que "quan no sap com actuar el PP demana una comissió d'investigació". La tensió política creix, mentre el cas d'espionatge es complica.

stats