L'HORA DE MAS UNA TARDOR CALENTA
Dossier 26/08/2012

06 Pressupostos ERC posa condicions per ser el nou soci

Roger Tugas
2 min
Pressupostos ERC posa condicions per ser el nou soci

BARCELONAEl marcat accent centralista del govern estatal i l'ofec financer a què sotmet la Generalitat, així com l'aposta catalana pel concert, allunyen CiU del PP. Els conservadors havien estat fins ara la principal crossa política del Govern. L'executiu de Mas insinua des de l'inici que en la segona meitat de la legislatura faria un gir nacionalista que podria dur a un canvi de socis a la cambra. Alguns dirigents de CDC i consellers han reclamat les últimes setmanes prioritzar els pactes amb ERC.

Formalment, Mas encara no ha pres cap decisió en aquest sentit i, malgrat les pressions internes, de portes enfora encara defensa mantenir la geometria variable d'aliats. Fonts republicanes asseguren que encara no han rebut cap oferta. Ells, però, estan oberts a donar suport al Govern, però no de franc.

ERC reclama a Mas tirar pel dret amb la Hisenda pròpia sense esperar a l'evolució de les negociacions del pacte fiscal i canviar la política de retallades per una de més ingressos a costa d'impostos a les rendes altes i les entitats financeres.

El debat prendrà força quan el Govern faci públic el seu projecte de pressupost del 2013, a l'octubre o al novembre. Fins ara Mas ha aprovat els anteriors amb l'abstenció del PP, però la negociació dels pròxims serà la prova del cotó fluix de la voluntat de canviar d'aliances. Alguns consellers, però, rebutgen augmentar la pressió fiscal com vol ERC. Serà el primer cop que els pressupostos aniran acompanyats d'una actualització de les balances fiscals, com va pactar CiU amb ERC al juliol.

Tanmateix, el PP serà el primer a mullar-se i dir si encara participa de la geometria variable. El 25 de setembre, al debat de política general, Sánchez-Camacho anunciarà si retira o no el suport al Govern.

stats