Dossier 28/04/2013

Rebaixa de complements, dies lliures i retribució per cuidar els fills

R.t.
2 min
La meitat de l'estalvi no prové de la supressió d'una paga extra, sinó d'altres mesures.

BarcelonaLa paga extra ha estat la retallada estrella que han patit els treballadors públics, però no és l'únic perjudici que estan afrontant. De fet, aquesta supressió serveix per eixugar menys de la meitat dels 625 milions d'euros que volia estalviar la Generalitat amb la modificació de les condicions laborals de la funció pública. La resta de la tisorada prové bàsicament de suprimir altres complements i ajudes salarials i de reduir els dies lliures i de vacances.

Un dels ingressos que decau és el referit a les retribucions en concepte de complement de productivitat, que s'elimina. A més, el Govern va suspendre en els pressupostos del 2012 els ajuts als treballadors pel concepte de fons d'acció social -ja reduït al 50% el 2011- i les aportacions al seu pla de pensions -que ja no s'abonaven el 2011.

Aquestes tres mesures són considerades temporals i reversibles quan la conjuntura econòmica ho permeti, però d'altres tenen caràcter estructural i, per tant, permanent. És el cas dels ajuts per al menjar, que s'han deixat de pagar. Són també història les millores directes de la prestació econòmica d'incapacitat temporal que fins ara existien per als empleats públics. De la mateixa manera, la Generalitat ha suspès el dret a cobrar la totalitat de les retribucions durant el primer any de reducció de jornada per tenir cura d'un fill i a partir d'ara s'aplicarà una reducció proporcional del sou.

Altres mesures que han desaparegut de les condicions laborals dels empleats públics són l'increment del nombre de vacances per als treballadors més veterans. Igualment, des del 2012 es resta de la nòmina la jornada laboral que de manera injustificada no s'hagi realitzat, i els dies de lliure disposició s'han reduït a sis com a màxim. Igualment, ha quedat suspès el fons de tecnificació i els complements de presència efectiva i de normalització d'horaris. Els sindicats també han patit les reformes, ja que s'han suprimit les subvencions sindicals i s'han reduït al mínim legal les hores sindicals dels delegats.

stats