ESTIU CANÍCULA COMPLICADA
Dossier 09/08/2012

La calor sahariana dispara el risc d'incendi

La combinació de l'onada de calor sahariana que arriba avui a Catalunya i la pitjor sequera en 30 anys dispara el risc d'incendi. El Govern activa la prealerta en 27 comarques i mobilitza tots els recursos.

L. Díaz-roig / M. Ortega
2 min
La calor sahariana dispara el risc d'incendi

BARCELONAL'onada de calor sahariana arriba avui a Catalunya amb un perill afegit: la difícil situació en què estan els boscos catalans -després de l'hivern més sec dels últims 30 anys-, unit a les altes temperatures, eleva de manera alarmant el risc d'incendi. Immersos en la campanya forestal més complicada de l'última dècada i amb el precedent de l'incendi de l'Alt Empordà -que va afectar unes 13.000 hectàrees i es va saldar amb quatre morts -la Generalitat ha extremat les precaucions de cara a la pujada de les temperatures, que es notarà des d'aquest migdia fins dissabte. El Govern va decidir ahir activar el pla Procicat per l'onada de calor i mobilitzar tots els recursos disponibles per intentar minimitzar els riscos que es produeixin nous incendis forestals.

"La calor, que superarà de llarg la temperatura normal en època d'estiu i fregarà els 40 graus, arriba en el moment en què els boscos estan secs i eixuts com poques vegades en 30 anys", va alertar ahir el conseller d'Interior, Felip Puig, des del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (Cecat).

Protecció Civil va activar aquest dimecres en fase de prealerta el pla d'emergències per incendis forestals (Infocat) en 27 comarques de les diferents demarcacions de Catalunya, excepte les del Pirineu Occidental i del litoral i prelitoral central, i va alertar els municipis perquè extremin la vigilància.

Mobilització dels pagesos

La conselleria d'Agricultura va suspendre les autoritzacions per activitats agrícoles que generin risc als municipis afectats i mantindrà des d'avui el nivell 3 del pla Alfa pel perill d'incendis. Puig va demanar ajuda als pagesos per intentar reduir al màxim els rostolls i mantenir els marges nets perquè els camps puguin servir de tallafocs si és necessari. Davant la difícil situació, Interior ha activat tots els mecanismes de prevenció d'incendis i manté en alerta tot el cos de bombers, agents rurals i agrupacions de defensa forestal. També està en contacte amb les diputacions per coordinar les respostes a incendis i ha mantingut reunions per videoconferència amb el cos francès de bombers per a possibles col·laboracions. En l'àmbit sanitari, l'Agència de Salut Pública i el departament de Salut van activar ahir la fase 2 d'alerta del pla per prevenir les conseqüències de l'onada de calor -especialment en nadons i gent gran- i respondre a l'augment de la demanda a urgències i centres d'atenció primària.

Llampecs "dormilegues"

El conseller d'Interior va demanar als ciutadans que avisin de qualsevol columna de fum i d'actituds incíviques que puguin provocar un foc. Va destacar la presència de llamps "dormilegues" de tempestes -com les de diumenge- que es queden "somorts sota la vegetació" i poden provocar algun incendi, com el declarat la setmana passada a l'Alt Urgell. "Hem d'estar tots molt alerta", va demanar.

stats