Dossier 26/07/2014

Una família esquitxada pels escàndols fiscals

Les sospites de frau taquen la reputació de la saga Pujol

Marc Colomer
2 min

BarcelonaLa carta de Jordi Pujol portava inevitablement implícit un mea culpa davant els escàndols fiscals que en els últims anys -especialment des de la campanya electoral del 2012- han empaitat la seva família. Des dels viatges a Andorra del progenitor, Jordi Pujol Ferrusola, amb bosses d’escombraries suposadament plenes de bitllets, fins als informes de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal de la Policia Nacional (UDEF) i les regularitzacions de diner de paradisos fiscals aprofitant l’amnistia fiscal de Montoro, passant pel cas ITV. Al marge hi queda el cas Banca Catalana, primer gran escàndol que va afrontar Jordi Pujol a la presidència de la Generalitat.

Obús en plena campanya

L’informe fantasma que va dinamitar les eleccions del 2012

El 16 de novembre del 2012, en plena campanya de les eleccions anticipades després de la gran manifestació de l’11-S, el diari El Mundo revelava que un suposat esborrany de la UDEF -encara ningú n’ha assumit l’autoria- apuntava que part de les suposades comissions irregulars d’empreses a CDC relacionades amb la trama del Palau anaven a parar a comptes de la família Pujol a Suïssa i de Mas a Liechtenstein. En el cas de Mas, però, les acusacions no van prosperar.

Pujol fill i el cas Camarga

L’escàndol d’espionatge polític que va donar la pista a la policia

Mesos després esclatava el cas d’espionatge polític que enfangava el PP, el PSC i l’excompanya de Jordi Pujol Ferrusola, Victoria Álvarez. En una conversa ara ja mítica amb Alícia Sánchez-Camacho al restaurant La Camarga -enregistrada per Método 3-Álvarez va revelar que havia acompanyat Jordi Pujol Ferrusola a Andorra amb bosses d’escombraries plenes de bitllets.

Oriol Pujol i les ITV

La suposada trama que ha acabat amb la seva carrera política

El març del 2013, el TSJC imputava el llavors secretari general de CDC, Oriol Pujol, després que un informe de l’Agència Tributària espanyola l’assenyalés com a col·laborador necessari de la trama que suposadament va intentar alterar un concurs per adjudicar estacions d’ITV a Catalunya. El cas ha estroncat la carrera política d’Oriol Pujol, que a mitjans de juliol plegava de tots els càrrecs després de 16 mesos d’interinatge forçat a CDC.

Neteja massiva de capitals

Ferrusola, els fills, els ingressos a Andorra i l’amnistia fiscal

Suposadament, arran de les informacions aportades a la policia per Victoria Álvarez, fins al 2011 Marta Ferrusola i els seus fills Marta, Mireia, Pere i Oleguer van fer fins a 11 ingressos a la Banca Privada d’Andorra per valor de 3,4 milions en un mes, l’hivern del 2010. Són moviments al marge dels del primogènit, Jordi, en diversos paradisos fiscals, que algunes informacions han xifrat en 55 milions. El febrer del 2013, Josep Pujol reconeixia haver regularitzat dos milions aprofitant l’amnistia fiscal de Montoro, i el mateix mes transcendia que el seu germà Oleguer havia regularitzat 3,4 milions.

stats