Dossier 15/12/2012

El Govern planta cara i dimarts aprovarà el seu impost a la banca

El pacte que estudien CiU i ERC inclou aprovar ja un impost català als dipòsits bancaris i ignorar el veto estatal. Saben que Madrid el durà al TC, però aspiren que en cinc mesos s'aixequi la suspensió

Roger Tugas
2 min
El Govern planta cara i dimarts aprovarà el seu impost a la banca

BarcelonaEl principal impost que reclamava ERC en campanya -tal com havia proposat en els últims pressupostos- era el dels dipòsits bancaris, amb el qual pretenia recaptar fins a 600 milions. Va semblar, però, que l'aspiració caducava el 30 de novembre, quan el PP el va implantar a tot l'Estat a un tipus del 0% per evitar que altres comunitats autònomes l'apliquessin, a més d'Extremadura, Andalusia i les Canàries, que ja l'havien imposat i a les quals ara ha de compensar. Feia només vuit dies que el Tribunal Constitucional (TC) havia avalat l'impost autonòmic, i Astúries i Catalunya estudiaven fer-se'l seu. Tot i això, CiU i ERC no es donen per vençudes i la primera plasmació del seu acord serà l'aprovació dimarts vinent d'un impost català als dipòsits bancaris, segons ha pogut saber l'ARA, que ja preveuen que donarà lloc a una llarga batalla jurídica.

En un primer moment van estudiar com gravar les entitats financeres per altres vies, però fonts de la negociació accepten que "no és fàcil trobar una alternativa no estatal", així que finalment van decidir assumir el risc. Segons defensen, la implantació del tribut feta pel PP "podria ser considerada en frau de llei", tant perquè no té finalitats recaptatòries com pel procés, atès que es va crear a través d'una esmena al Senat a la llei tributària que es tramitava. CiU i ERC, en aquest sentit, van respirar tranquil·les ahir quan van veure que el consell de ministres no ratificava per reial decret el nou impost, cosa que hauria complicat el litigi.

Malgrat tot, els negociadors ja preveuen que Madrid portarà l'impost al TC tan aviat com dimarts l'aprovi el Govern, i que el tribut quedarà en suspens quan l'alt tribunal accepti el recurs. Tot i això, esperen que s'aixequi la suspensió cinc mesos després si no hi ha una resolució en ferm, tal com marca la llei, i que llavors puguin començar a recaptar l'impost. L'escenari, però, es pot complicar encara més si, tal com informava dijous l'ARA, el govern espanyol apuja el tipus del 0% per recaptar ingressos només per a l'Estat.

Un altre dels últims acords pressupostaris entre CiU i ERC és que, davant d'un escenari d'haver de tancar hospitals o escoles, es prioritzi reduir despesa en organismes consultius i independents. Amb això es pretén blindar per davant de tot "els col·lectius més vulnerables" i prioritzar la despesa social en un "escenari dificilíssim", segons un dels negociadors. L'acord no enumera els ens que perillen, que "no és que no es vegin importants", sinó que tan sols s'hi plasma la filosofia general, però podrien ser des del Memorial Democràtic al Síndic de Greuges.

Lluita coordinada contra el frau

Finalment, segons ha sabut l'ARA, CiU i ERC han pactat que els funcionaris de les diputacions encarregats de recaptar impostos locals lluitin també contra el frau fiscal dels tributs autonòmics. Esperen recaptar fins a 30 milions més.

stats