Dossier 27/09/2012

Hisenda avisa que no pagarà els deutes amb Catalunya

J. Rusiñol / J. Faus
2 min
El ministre d'Hisenda al Senat, on va defensar els canvis a la llei d'estabilitat.

MADRID.El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, veu "molt difícil" que els pressupostos per a l'any que ve, que el consell de ministres aprova avui, incloguin el pagament dels deutes que l'Estat té pendents amb Catalunya. Així ho van confirmar a l'ARA fonts del seu ministeri. A més, el clima preelectoral -amb la tensió creixent entre CiU i PP- impossibilita cap tipus de negociació amb el govern de la Generalitat per buscar un acord.

El departament d'Economia que dirigeix Andreu Mas-Colell afirma que aquest any s'haurien de pressupostar 719 milions per complir amb el gruix d'inversions que dicta l'addicional tercera de l'Estatut. A això cal sumar-hi, a més, els impagaments corresponents a la liquidació dels exercicis del 2008 (759 milions) i del 2009 (211 milions més). Els comptes per al 2012, que el govern espanyol va fer públics al mes d'abril, van deixar a zero aquest capítol i van suposar un primer punt d'inflexió en la relació entre l'executiu d'Artur Mas i el de Mariano Rajoy. Fins aleshores, la federació nacionalista havia apostat per una calendarització dels deutes més antics -els que havia deixat pendents el PSOE- però sempre partint de la base que el PP compliria amb els pagaments que els corresponien ja a ells. No va ser així. De fet, Montoro va preveure una inversió de l'11,1% per a Catalunya, molt lluny del 18,7% que estableix el text estatutari. Un incompliment flagrant que, previsiblement, es tornarà a repetir ara en els comptes per al 2013. La lletra petita la donarà a conèixer el ministre d'Hisenda dissabte.

Pel que fa al fons de competitivitat -un dels mecanismes per equilibrar entre comunitats autònomes previst al sistema actual de finançament-, des de la Generalitat afirmen que fins a l'estiu de l'any que ve no se sabrà la liquidació del 2011, que és la que toca cobrar. El Govern admet que els 1.450 milions previstos són un càlcul genèric i que pot acabar sent una xifra inferior. No es descarta que ara Hisenda consigni un gran capítol de recursos per a les autonomies però sense detallar com es repartiran.

Montoro carrega contra Mas

La tensió entre els dos governs és evident. Montoro, un dels ministres claus en aquest distanciament, va retreure ahir al president Mas que reclamés l'adhesió al fons de liquiditat autonòmica al mateix consell de govern en què aprovava l'avançament electoral. Va anunciar que l'Estat atendrà en "els pròxims dies" venciments a curt termini de Catalunya per valor de 471 milions. El responsable d'Hisenda ho va dir al Senat, on va defensar la modificació de la llei d'estabilitat per poder incloure-hi aquest mecanisme. Per això, va carregar contra la federació nacionalista i el PSOE per la "incoherència" de presentar-hi veto a la cambra alta i, en canvi, acollir-s'hi a les comunitats on governen.

stats