Dossier 04/02/2017

Qui és qui al judici contra Mas, Ortega i Rigau pel 9-N

Els perfils dels principals personatges de l'auca

Montse Riart
3 min
Qui és qui al judici contra Mas, Ortega i Rigau pel 9-N

Jesús M. Barrientos

President del TSJC
Jesús María Barrientos, nou president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), amb el seu antecessor, Miguel Ángel Gimeno

La màxima autoritat judicial de Catalunya també presidirà el tribunal que jutjarà el 9-N –format per Eduardo Rodríguez i Carlos Ramos– i redactarà la sentència. Des que va ser escollit president fa un any, ha defensat insistentment la independència judicial i la necessitat de resoldre els conflictes polítics fora dels tribunals.

Francisco Bañeres i Emilio Sánchez Ulled

Tinent fiscal de la Fiscalia Superior i fiscal anticorrupció
El fiscal anticorrupció, Emilio Sánchez Ulled, amb el diputat de la CUP, Benet Salellas, durant una de les sessions de la Comissió d'Investigació de la corrupció, al Parlament

Diuen a la fiscalia que prescindir del seu millor exponent al judici del 9-N és com si el Barça no fes jugar Messi. Per això serà el fiscal anticorrupció Emilio Sánchez Ulled -que també ha dirigit la investigació per l'espoli del Palau de la Música i el presumpte finançament irregular de CDC- qui porti el pes de l'acusació pública en el judici del 9-N.

El fiscal Francisco Bañeres, entrant aquesta tarda al TSJC per les declaracions de testimonis en el cas del 9-N / POL SOLÀ / ACN

Tot i que la investigació l’han fet a mitges amb Bañeres, serà Ulled qui interrogarà i farà l’informe final. Bañeres, que durant anys ha estat fiscal de Delictes Econòmics i ara és tinent fiscal superior de Catalunya, representarà la Fiscalia Superior.

Xavier Melero

Advocat d'Artur Mas

L’advocat estrella de Convergència ha dirigit la defensa del partit en els principals casos que l’han esquitxat els últims anys –des de la defensa de l’extresorer processat pel cas Palau, Daniel Osàcar, fins a la de l’exdiputat Oriol Pujol–.

El lletrat Xavier Melero, en una imatge d'arxiu a la sortida dels jutjats de Reus

És seva la tesi que el Govern va deixar l’organització del procés participatiu en mans dels voluntaris després de la suspensió del Tribunal Constitucional. Però, tot i que se l’identifiqui amb el partit, aquest expert penalista i aficionat a la boxa ha defensat polítics de tots els colors i va ser un dels fundadors de Ciutadans.

Rafael Entrena

Advocat de Joana Ortega
Rafael Entrena

El versàtil advocat també és expert en polítiques de transparència, ha assessorat la Generalitat en projectes de llei i és una cara coneguda en l’esport com a vicepresident de l’Espanyol durant set anys.

Jordi Pina

Advocat d'Irene Rigau
Jordi Pina, primer a la dreta, advocat de Jordi Montull al Cas Palau, entra als jutjats de Sabadell per defensar un dels imputats pel Cas Mercuri / ACN

Reconegut penalista i soci del despatx d’advocats Molins & Silva –ara associat al bufet Roca–, Pina també porta des de l’inici la defensa de la mà dreta de Fèlix Millet al Palau de la Música, Jordi Montull. El seu bufet, especialitzat en dret penal, també ha portat la defensa externa de diversos processos de l’Ajuntament de Barcelona o dels Mossos d’Esquadra, per exemple pel cas Benítez.

stats