CORRUPCIÓ L'IMPACTE JUDICIAL
Dossier 27/01/2013

El judici pel cas del Palau de la Música no arribarà fins al 2014

Laura Díaz-roig
3 min
Diversos mossos emportant-se caixes amb documents del Palau de la Música el 2009.

BARCELONAAquest serà un any intens als jutjats catalans, que tenen sobre la taula nombroses investigacions obertes sobre corrupció. Amb tota probabilitat durant el 2013 l'expresident del Palau de la Música, Fèlix Millet, i la seva mà dreta, Jordi Montull, s'asseuran al banc dels acusats per primer cop per enfrontar-se a una pena de gairebé 11 anys de presó per les irregularitats en el projecte d'un hotel de la institució musical. A més, després de quasi quatre anys, d'aquí poques setmanes s'hauria d'acabar la investigació del suposat finançament irregular de CDC i del desviament de 35 milions d'euros del Palau.

Altres investigacions, però, tot just comencen: el jutge del cas Mercuri -la trama de presumpta corrupció urbanística a l'Ajuntament de Sabadell- encara no ha aixecat el secret d'una gran part del sumari i no es descarten noves imputacions. També el fiscal de la trama de les ITV mourà fitxa aviat, ja que està estudiant si imputa el secretari general de CDC, Oriol Pujol, per la seva suposada implicació en la trama de concessió d'estacions d'ITV. Els polítics catalans també tenen causes obertes a l'Audiència Nacional, com és el cas del Pretòria i de la investigació iniciada arran de la denúncia de l'exparella de Jordi Pujol Ferrusola per suposats comptes a Andorra. En aquest cas, però, va ser la mateixa policia la que va induir la testimoni a declarar. En aquest sentit, també caldrà veure què passa amb les denúncies contra El Mundo interposades per Artur Mas, CDC i la família Pujol.

El judici de l'hotel del Palau de la Música

El 2013 serà l'any del primer judici contra Millet i Montull. No serà pel desviament de fons del Palau, sinó per les irregularitats urbanístiques derivades del projecte de l'hotel que volien construir. La investigació es va tancar l'any passat i tot i que encara no s'ha fixat la data és probable que es jutgi en el segon semestre. També hi està imputada l'excúpula d'Urbanisme de l'Ajuntament de Barcelona, entre ells l'extinent d'alcalde socialista Ramon Garcia-Bragado, per al qual la fiscalia demana quatre anys de presó.

Millet: Una investigació de més de tres anys

En els pròxims mesos també s'espera que el jutge Josep Maria Pijuan, que instrueix la causa principal del Palau, tanqui definitivament la investigació. El judici, però, no s'espera com a mínim fins al 2014. Aquesta part de la investigació inclou tant el desviament de fons de la institució com el presumpte finançament irregular de CDC vinculat a l'adjudicació d'obra pública del govern de Jordi Pujol.

Oriol Pujol, en el punt de mira del fiscal

La investigació sobre la concessió d'estacions d'ITV va suposar al març la imputació del llavors número dos de la Diputació de Barcelona, Josep Tous. Ara la fiscalia ha de decidir si demana també la imputació d'Oriol Pujol per haver actuat suposadament d'enllaç polític com a "col·laborador necessari" de la trama, segons consta en un informe d'Hisenda. La imputació seria un greu problema per a Artur Mas.

Noves imputacions en la trama Mercuri

La presumpta trama de corrupció urbanística a l'Ajuntament de Sabadell encarà portarà cua: el jutge -que ha dividit la causa en 31 peces- encara ha d'aixecar el secret sobre una gran part del sumari i fer noves imputacions. L'alcalde de Sabadell, Manuel Bustos, imputat en vuit de les peces, ha demanat tornar a declarar.

Pretòria, una instrucció que s'ha desinflat

Malgrat l'impacte mediàtic inicial -els detinguts van arribar a l'Audiència Nacional emmanillats-, la instrucció del cas Pretòria no ha avançat gaire l'últim any. Hi estan imputats polítics catalans com l'exalcalde de Santa Coloma de Gramenet, Bartomeu Muñoz, i els ex alts càrrecs de CiU Macià Alavedra i Lluís Prenafeta.

stats