MERCAT LABORAL SENSE CONTROL
Dossier 26/04/2013

L'atur traspassa una altra línia vermella

El nombre de desocupats supera les pitjors previsions i passa dels 900.000 a Catalunya i dels 6 milions a l'Estat

Dani Sánchez Ugart
4 min

BarcelonaAquesta crisi s'ha especialitzat a fer miques les barreres psicològiques més doloroses. Durant la bonança, semblava impensable passar dels cinc milions d'aturats a l'Estat, i es van superar el 2011. Aleshores, l'esperança es va situar a tocar sostre abans d'arribar als sis milions d'aturats. Però la crisi no respecta cap línia vermella, i poc més d'un any després -amb una reforma laboral pel camí- ja hi ha 6,2 milions de persones sense feina a Espanya. A Catalunya el drama no és menor, i el nombre d'aturats -902.300 persones- amenaça de fulminar una altra barrera psicològica, la del milió de persones sense feina.

En termes relatius, les xifres de l'enquesta de població activa (EPA) que va fer públiques ahir l'Instituto Nacional de Estadística (INE) corresponents al primer trimestre de l'any segueixen confirmant Espanya i Catalunya com a capitals europees de la desocupació. La taxa d'atur es va enfilar fins al 24,53% a Catalunya, fregant ja el 25% i amb un increment de 0,6 punts respecte al trimestre anterior. Al conjunt de l'Estat es va superar el 27% d'aturats, el percentatge amb què el més pessimista dels organismes internacionals que fan previsions econòmiques, el Fons Monetari Internacional (FMI), estimava que Espanya tancaria el 2013. Només han calgut tres mesos per arribar-hi i passar de llarg: amb un 27,16% d'atur, caldrien tres molts bons trimestres pel que fa al creixement econòmic per desmentir l'organisme dirigit per Christine Lagarde. I les previsions -fins i tot les més optimistes, les del govern espanyol, que es refaran avui mateix a la baixa- no confien en aquest creixement, sinó que més aviat apunten a un enfonsament encara més profund en la recessió.

Al detall, les dades de l'EPA són encara més crues. Durant el primer trimestre es van quedar sense feina 17.100 persones a Catalunya. O, cosa que és el mateix, 190 catalans van passar a l'atur cada dia. Amb la perspectiva ampliada, si s'analitza com han variat les xifres en un any, el nombre de nous aturats va créixer en 65.300 persones, gairebé 180 nous desocupats cada dia. Al conjunt de l'Estat l'increment va ser de 237.400 persones aturades en termes trimestrals i 563.200 persones en comparació amb el primer trimestre del 2012.

Aquesta cascada imparable de nous aturats, que es remunta ja al 2008 -des d'aleshores el nombre de persones sense feina s'ha triplicat a Catalunya- ha deixat 267.000 llars on tots els membres estan desocupats, un 13,1% del total. L'arrencada del 2013 ha servit també per confirmar el sector públic com a destructor net d'ocupació, una tendència encetada l'any passat. I no només això, sinó que, en termes relatius, l'administració va ser responsable de més destrucció d'ocupació que el sector privat. El nombre de treballadors del sector públic de Catalunya va caure un 2% en termes trimestrals -un 7,9% en un any-, mentre que els del sector privat van davallar en un 1,6% en un trimestre i en un 6,7% en un any. També altre cop, els grans protagonistes de la desocupació van ser els més joves i més de la meitat (un 52,72%) dels catalans d'entre 16 i 24 anys no tenen feina.

L'austeritat, en el punt de mira

El còctel que formen la recessió, la sequera del crèdit, la caiguda del consum intern i la nul·la confiança dels empresaris en la recuperació econòmica van ser responsables de l'augment de l'atur. Però ahir calia qüestionar l'arrel del problema i, un cop més, algunes veus van assenyalar l'excessiva austeritat com a responsable de l'ofec econòmic que durant el primer trimestre va deixar 190 catalans al dia sense feina. Una d'aquestes veus va ser la del conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, que va reclamar que s'impulsin mesures d'estímul per aturar la sagnia. "Per una vegada, no donaré les culpes al govern espanyol i assenyalaré l'excessiva austeritat d'Europa", va dir el conseller en declaracions als mitjans de comunicació als passadissos del Parlament.

Els sindicats també van demanar que s'oblidi l'austeritat i es passi a propostes concretes que permetin generar ocupació. El secretari general de CCOO a Catalunya, Joan Carles Gallego, va dir que les dades de l'EPA demostren "el fracàs" de les polítiques que s'estan fent, que generen cada cop "més pobresa i desigualtat". El sindicat UGT, per la seva banda, va alertar en un comunicat que les xifres "són alarmants" i que "si no s'aplica una moratòria en els expedients de regulació d'ocupació [ERO], ho seran encara més". La patronal va coincidir amb els sindicats en els qualificatius a les xifres, tot i que no en les receptes per aturar la sagnia. Foment del Treball va considerar, també en un comunicat, que és "imprescindible" aprofundir "en l'adopció de mesures de flexibilitat i reducció de costos que permetin l'adaptació de les empreses als canvis de cicle econòmic".

Reforma: 10% més d'atur

Des de l'última reforma laboral del govern espanyol, que incidia precisament en la flexibilització del mercat de treball i que va entrar en vigor el febrer del 2012, el nombre d'aturats ha crescut en gairebé un 10% a Catalunya, amb 82.000 persones sense feina més. El secretari d'Ocupació de la Generalitat, Ramon Bonastre, va considerar ahir que les reformes laborals "per si soles són estèrils", i que mentre no hi hagi un "canvi de signe" en l'economia, serà difícil tornar a crear ocupació. Per això, va considerar, assistim a una "cronificació" de l'atur, que va qualificar de "molt preocupant".

Una de les poques bones notícies que va deixar l'EPA va ser l'augment del nombre de població ocupada a les Balears, que va créixer en 1.600 persones. Tot i així, el nombre d'aturats també va créixer, fins a les 169.000 persones per l'augment de la població activa. Al País Valencià, l'atur es va incrementar un 6,76% en un any, fins a arribar als 727.500 desocupats.

stats