Dossier 28/02/2016

EH Bildu veu Podem com un rival i un aliat alhora

Els vots que està aconseguint el partit de Pablo Iglesias a Euskal Herria són, en bona part, a costa dels votants abertzales

Oskar Bañuelos
2 min
Membres de Podem van assistir a la manifestació que demanava la llibertat d’Otegi.

VitòriaLa previsible irrupció amb força de Podem en la política basca podria alterar l’eix PNB-PSE sobre el qual es basteix ara la governabilitat a les institucions d’Euskadi, liderades, totes elles, pels nacionalistes. Aquesta possibilitat inquieta el PNB, però també EH Bildu, formació de la qual surten molts dels vots cap a Podem, tal com es va poder comprovar a les eleccions municipals i, sobretot, a les generals de l’any passat.

EH Bildu té un punt de vista doble sobre el partit de Pablo Iglesias. D’una banda, percep que pot ser una bona oportunitat que hi hagi a Espanya una formació amb pes favorable al dret a decidir, cosa que no ha fet mai el PSOE. I això, per als abertzales, és bo. De l’altra, però, ho veu com una amenaça, ja que els vots que està aconseguint a Euskal Herria són, en bona part, a costa dels seus votants. I això no li agrada gens.

Qui liderarà la nova esquerra?

L’última enquesta sobre intenció de vot realitzada pel govern basc de cara a les autonòmiques de la tardor dibuixa un empat a 33 entre l’actual majoria (PNB-PSE) i una entesa progressista (Podem - EH Bildu). En aquest escenari, EH Bildu també veu en Podem, a més d’una amenaça per al seu espai electoral, una oportunitat de desbancar des de l’esquerra el PNB. Rival i aliat.

El resultat del debat per decidir qui liderarà al País Basc la formació lila permetrà veure més nítid el futur. No és el mateix que guanyin els hereus de l’exsecretari general Roberto Uriarte, més propers al PNB, que els oficialistes de Madrid, liderats per la parlamentària Nagua Alba, o el sector que agrupa els anticapitalistes, que encapçala Neskutz Rodriguez i que ja lidera Podem a Navarra amb Laura Pérez. Totes dues es van manifestar l’octubre passat a Sant Sebastià al costat dels dirigents d’EH Bildu per reclamar la llibertat d’Arnaldo Otegi.

L’altra possibilitat per als abertzales seria una espècie de Junts pel Sí a la basca amb el PNB, una fórmula possible en el nou escenari, tot i que ara soni molt llunyana.

stats