Publicitat
Publicitat

CATALUNYA OLÍMPICA

25 anys després de la seva creació, buscarà captar esportistes internacionals als Jocs de Londres

El salt endavant del CAR

Joan Fontserè, director del Centre d'Alt Rendiment de Sant Cugat (CAR), es pregunta: "¿Hi ha alguna fira internacional més important que uns Jocs Olímpics, en l'àmbit esportiu?" La resposta és clara: no. Vint-i-cinc anys després de la seva inauguració, "la joia de la corona de l'esport català" -segons paraules d'Ivan Tibau, secretari general de l'Esport- vol internacionalitzar-se i captar atletes de fora perquè s'hi vinguin a entrenar.

Inaugurat el 1987, poc després que Barcelona fos designada seu dels Jocs del 1992, el CAR es va erigir com un espai on els esportistes d'elit poguessin entrenar-se i, sobretot, millorar el rendiment de cara a la competició. Un objectiu que s'ha anat consolidant al llarg d'aquest quart de segle, i que ara es vol potenciar a l'estranger amb un projecte tan atractiu com ambiciós.

"Quan l'esportista arriba a l'alt rendiment, la seva millora és molt petita. Però si pot comparar-se amb altres esportistes o conèixer altres mètodes d'entrenament, sí que té l'opció de fer un pas endavant. I més si ho fa amb gent del més alt nivell internacional", comenta Fontserè. Per això el CAR mira més enllà de la frontera no només per aconseguir més ingressos econòmics -que ajudin a rendibilitzar, per exemple, el nou pavelló del centre- sinó també per apujar el llistó competitiu.

Amb aquest propòsit, una delegació d'esportistes que han passat pel centre seran a Londres per "contactar amb els entrenadors que dissenyen les concentracions internacionals i exposar-los les virtuts del CAR: instal·lacions, clima, estar a prop de Barcelona…", diu Fontserè. Encara que, ja abans d'anar-hi, el director assegura amb orgull que aquesta idea tindrà èxit: "Només amb l'avís que presentaríem el projecte, moltes federacions s'han interessat per saber si ja estàvem operatius per fer-hi concentracions internacionals, i durant aquest estiu passaran prop d'un miler d'esportistes pel CAR". D'altres ja hi han estat, com els gairebé 600 atletes del Mundial júnior, disputat a Barcelona ara fa una setmana.

Esport, formació i millora

L'èxit del CAR no és només tenir unes bones instal·lacions. També en forma part la formació integral de l'esportista i utilitzar la ciència perquè millori el rendiment.

Especialment important és la part formativa, una àrea que dirigeix Susana Regüela i que treballa per "fer compatible l'esport amb el desenvolupament en tots els àmbits de la vida: acadèmic, social…" En aquest punt, el CAR té clar que la prioritat és entrenar-se -"Mai no se'n saltaran un per anar a classe", diu- però també preparar-se per al dia que deixin l'esport d'elit. Per això, el CAR té un institut integrat i ofereix cursos de formació professional.

D'altra banda, hi ha l'àrea de la ciència i la tecnologia aplicada, que "posa al servei dels entrenadors totes les eines científiques perquè obtinguin el màxim rendiment", resumeix Xavier Balius, responsable del departament. Mentre l'esportista realitza l'exercici, se'l grava. I gràcies a un tractament informàtic de les imatges, obté un seguit de dades biomecàniques. Amb això, es pretén que pugui "potenciar" el seu cos i "treure el màxim rendiment" dels entrenaments a la competició.

Més continguts de

PUBLICITAT

El + vist

El + comentat

PUBLICITAT
PUBLICITAT