LLENGUA ATAC AL CATALÀ
Dossier 13/12/2012

TV3, més a prop de tornar al País Valencià

El Tribunal Suprem dóna la raó a Acció Cultural del País Valencià i certifica que la Generalitat no té competències per tancar els repetidors de TV3 ni imposar multes. Fabra diu que acata la sentència.

Salvador Almenar
2 min
PRIMER TRIOMF Toni Gisbert, secretari d'ACPV; Mercè Teodoro, advocada de l'entitat, i Eliseu Climent, president d'honor, mostraven satisfets ahir la sentència que anul·la  la prohibició a TV3 d'emetre al País Valencià.

VALÈNCIALa sentència feta pública ahir pel Tribunal Suprem (TS) legitima la reemissió del senyal de TV3 al País Valencià. Després de cinc anys de litigi, l'alt tribunal ha sentenciat a favor d'Acció Cultural del País Valencià (ACPV) -propietària dels repetidors que distribuïen el senyal- i ha anul·lat l'expedient sancionador imposat a l'entitat pel govern valencià el 2007 sota l'acusació que era una activitat il·legal. Amb la resolució del TS, la Generalitat Valenciana queda incapacitada per prohibir les emissions i imposar a ACPV cap tipus de sanció. La sentència assenyala que l'administració valenciana no té competències per fer-ho i que correspon a l'Estat.

El dictamen judicial no suposa, però, el restabliment immediat del senyal de la televisió pública catalana, ja que la sentència només condemna la Generalitat Valenciana a restituir tot l'import de la multa i els interessos. Segons va explicar ahir l'advocada d'ACPV, Mercè Teodoro, l'administració haurà d'abonar els "gairebé" 350.000 euros que preveia la sanció d'aquest expedient. A més, la restitució immediata del senyal podria comportar una multa del govern espanyol, si així ho estimés, que posaria en serioses dificultats econòmiques l'entitat. Per això, fonts d'ACPV van apuntar que el més prudent és esperar veure un gest de bona voluntat per part de Madrid abans de reobrir els repetidors.

La mateixa Mercè Teodoro va assenyalar que el camí perquè TV3 pugui tornar a veure's a les comarques valencianes serà "lent però inexorable", ja que aquesta sentència fa pensar que els recursos als dos expedients sancionadors que queden sense resoldre també seran favorables. Un -que preveia una multa de 100.000 euros- està admès a tràmit al TS i l'altre encara és al Tribunal Superior de Justícia valencià -sanciona l'entitat amb 300.000 euros-. Sumant-hi els interessos, ACPV ha estat "castigada", segons Teodoro, pel govern valencià del llavors president Francisco Camps amb multes per un import total de 890.000 euros, dels quals ja se n'han pagat 473.000.

El govern valencià es va limitar ahir a acatar la sentència i a anunciar que anul·larà la multa a ACPV i la prohibició de les reemissions del senyal de TV3. Aquestes paraules fan pensar que no recorrerà la decisió judicial davant del Tribunal Constitucional, però la incògnita és saber si en els pròxims dies retirarà les sancions pendents de resolució.

El president d'honor d'Acció Cultural del País Valencià, Eliseu Climent, es va mostrar satisfet per una resolució que recull "les aspiracions de milers de valencians, catalans i balears" i alhora "enterra l'era Camps i totes les seves arbitrarietats". Climent va instar el mateix president Alberto Fabra -que es va mostrar favorable a la recepció del senyal de TV3 quan era alcalde de Castelló- a resoldre un conflicte "absurd". I per això va anunciar que "posa a disposició" els repetidors d'ACPV perquè "dilluns mateix, si vol" es pugui tornar a veure TV3 al País Valencià.

stats