Acord a Nissan per a la sortida de 600 empleats de les plantes de Zona Franca i Montcada

Hi haurà fins a 550 prejubilacions i baixes voluntàries

La direcció i els sindicats de Nissan han arribat aquest dijous a un acord per a la sortida de 600 empleats de les plantes de la Zona Franca i Montcada de la companyia, després d'una reunió amb la mediació de la Generalitat.

L'acord, que ara haurà de ser ratificat en assemblea pels treballadors de Nissan, preveu fins a 550 prejubilacions, segons fonts sindicals, mentre que la resta seran baixes incentivades amb compensacions del 85% del sou net fins a la jubilació als 63 anys, més un 5% en un únic pagament per als que s'hi apuntin de manera voluntària, segons fonts de la companyia.

Nissan farà fora 600 treballadors

A més, per a les baixes voluntàries, fins al 31 de març del 2020, es milloren les condicions actuals amb la indemnització legal més 50.000 euros nets.

Malgrat que la setmana passada es van trencar les negociacions, la direcció i els treballadors van seguir amb converses per evitar un ERO forçós, sobre les garanties sobre la continuïtat de la planta i el procés per a la reducció de 600 persones que vol l'empresa, que la plantilla sempre ha insistit que es faci amb baixes voluntàries i prejubilacions.

Els seus representants consideren un preacord a l'espera de l'aval definitiu de la plantilla en assemblea. L'entesa entre Nissan i els treballadors ha arribat el mateix dia de l'inici de la fira Automobile a Barcelona, i dissipa així la possibilitat plantejada per la plantilla de protestar demà, quan el rei Felip VI faci la inauguració oficial, a les portes del recinte si no hi havia acord.

El màxim responsable de producció de l'aliança Renault-Nissan, José Vicente de los Mozos, ja havia dit aquest dijous a l'ARA que era optimista sobre la possibilitat d'un acord abans de la inauguració de l'Automobile.

4% d'augment salarial

També es preveu un increment salarial del 4% durant la vigència del conveni, que es reparteix en un augment de l'1% no consolidable el 2019 i en sengles pujades de l'1% consolidable més un 0,5% no consolidable per als exercicis 2020 i 2021.

Com a contrapartida, s'ha eliminat la proposta presentada la setmana passada d'abonar la quantitat equivalent a l'1% de les taules salarials i altres conceptes retributius, en el cas que arribada la data de finalització del conveni no s'hagués assignat un nou vehicle a la planta de Barcelona.

A més, l'acord preveu m esures de millora d'organització de treball, entre les quals figura un pla estratègic de formació per a la millora de les habilitats enfocades especialment als col·lectius d'operaris i especialistes. La companyia es compromet a treballar per mantenir el nivell d'ocupació existent després de les 600 sortides de treballadors, deixant constància de la seva intenció de no recórrer, en la mesura que li sigui possible, a altres mesures de reestructuració durant la vigència d'aquest conveni.

Si per l'evolució del negoci fossin necessàries noves mesures d'ajust, la companyia obriria un marc de negociació amb la representació dels treballadors, prioritzant plans de prejubilació.

El conseller director general de Nissan, Genís Alonso, s'ha congratulat de l'acord assolit perquè "ens permet aprofitar l'oportunitat de futur que ens ofereix la multinacional" per seguir fabricant automòbils a Barcelona. La companyia està disposada a invertir 70 milions d'euros en una nova planta de pintura d'última generació d'acord amb els nous requisits mediambientals.