Economia 08/09/2015

El BBVA apunta el procés català per explicar l'augment de la prima de risc espanyola

El servei d'estudis del banc considera que l'ascens del cost del deute des de l'anunci de les eleccions del 27-S pot costar mig punt del PIB a l'Estat

Dani Sánchez Ugart
2 min
Rafael Doménech, economista en cap per Espanya del BBVA Research./ BBVA

MadridLa prima de risc espanyola ha pujat 60 punts bàsics més que la prima italiana des de l'anunci de la convocatòria d'eleccions del pròxim 27-S. Aquest fet serveix als economistes del servei d'estudis del BBVA per destacar el procés català com a factor d'incertesa política que està augmentant la incertesa sobre Espanya, amb un impacte que, segons les seves estimacions, podria sobrepassar el mig punt del PIB.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La presentació de l'Observatori Econòmic d'Espanya exposada aquest dimarts per l'economista en cap del BBVA Research, Rafael Doménech, i l'economista en cap del grup BBVA, Jorge Sicilia, destaca només la data de la convocatòria d'eleccions i l'anunci de la creació d'una candidatura unitària com a elements d'incertesa política. A preguntes d'aquest diari, els economistes han precisat que és difícil adjudicar tota la pujada del diferencial amb la prima italiana a un sol fet –en aquest any hi ha hagut també eleccions municipals i altres elements polítics–, però argumenten que altres elements com la crisi a Grècia afecten igual Espanya i Itàlia, per tant, no consideren que puguin explicar aquest augment més alt de la prima espanyola. A més, tot i que l'economia espanyola es desaccelerarà l'any que ve, mentre que l'europea seguirà accelerant, no perceben "que hagi canviat l'expectativa" i, per tant, conclouen que "potser l'element diferencial és Catalunya".

Això, a més, podria estar afectant les inversions, segons el mateix banc, perquè "la incertesa provoca que es posposin les inversions". I ho estarien fent, no només a Catalunya, sinó a tot l'Estat.

Pel que fa a l'evolució general de l'economia, el banc preveu una desacceleració i considera que han augmentat els riscos a la baixa. Tot i així, manté les previsions de creixement del 3,2% per a aquest any, que baixarà al 2,7% el que ve.

stats