DEUTE
Economia 26/02/2012

El BCE injectarà liquiditat als mercats per segona vegada

Els experts preveuen que els bancs demanaran entre 400.000 i 500.000 milions d'euros

Efe
2 min
Draghi

FrànkfurtEl Banc Central Europeu (BCE) injectarà per segona vegada liquiditat molt barata –a tres anys– dimecres que ve, en un nou pas per abordar la crisi d'endeutament sobirà de la zona de l'euro.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Els experts preveuen que els bancs demanaran entre 400.000 i 500.000 milions d'euros, tot i que també contemplen la possibilitat que la quantitat sigui més gran.

"La favorable reacció a la primera operació de liquiditat a tres anys ha reduït l'estigma negatiu i restaurat una mica de confiança", considera el Royal Bank of Scotland.

L'operació no soluciona els problemes estructurals i de solvència de la zona de l'euro, però aporta als mercats la seguretat que el BCE està disposat a donar suport al sistema financer.

A finals de l'any passat, el BCE va prestar a 523 bancs gairebé mig bilió d'euros, en la seva primera subhasta a tres anys, fins ara, a un interès de l'1%, per facilitar el crèdit a les llars i les empreses.

Es tracta de la quantitat més elevada que el BCE ha prestat fins ara en una operació única.

No obstant això, els experts d'UniCredit expliquen que els bancs van prendre prestats 200.000 milions d'euros nets i que la resta va ser un canvi d'operacions anteriors amb venciments més curts.

La primera injecció de liquiditat a tres anys ha estat un factor crític per relaxar les tensions en els mercats financers.

S'han reobert els mercats de finançament bancari europeus amb l'emissió de bons sènior a Holanda, França, Alemanya i, en menor mesura, a Itàlia, i amb l'emissió de bons garantits a França, asseguren els experts del Royal Bank of Scotland.

El president del BCE, Mario Draghi, preveu que la demanda en la segona operació de refinançament a tres anys se situarà en línia amb la subhasta de finals de desembre i ha animat els bancs a participar-hi.

A més, en aquesta segona operació de refinançament a tres anys els bancs centrals nacionals de set països poden acceptar com a actius de garantia altres crèdits no fallits, la qual cosa facilitarà que institucions financeres més petites, com les caixes d'estalvi, accedeixin a la liquiditat del BCE i financin les pimes.

stats