El ministeri d'Economia sancionarà Deloitte pel 'cas Bankia'

Matisa, però, que la seva llicència no està en joc. El ministeri ha provat que va haver-hi infraccions greu en les auditories per a l'entitat rescatada

L'Institut de Comptabilitat i Auditoria de Comptes (ICAC), que depèn del Ministeri d'Economia, sancionarà previsiblement a principis de juliol l'auditoria Deloitte per infraccions greus relacionades amb els seus treballs per a Bankia, però "en cap cas està en joc la llicència de l'auditoria".

Segons fonts pròximes al procés, l'ICAC està analitzant les sancions que podria imposar a Deloitte, però ni es contempla que la companyia perdi la llicència ni es qüestionen els estats financers ni les auditories realitzades.

De fet, el president de Bankia, José Ignacio Goirigolzarri, ha dit aquest dimarts a Santander que les raons que han portat l'ICAC a iniciar un expedient contra Deloitte per la seva actuació a l'entitat financera responen a "raons formals". I aquestes qüestions formals no posen en qüestió "el fons dels estats comptables" de Bankia.

A més, el banquer ha assenyalat que quan ell es va incorporar a Bankia, el maig de 2012, la seva relació amb Deloitte va ser en tot moment molt correcta i els auditors "molt professionals". En qualsevol cas, el grup financer va contractar després a Ernst & Young.

En qualsevol cas, des de principis de juny, l'ICAC està a l'espera de les al·legacions que presenti Deloitte abans de prendre una decisió en ferm, però es dóna per fet que l'auditora rebrà una multa que, a més, després podrà recórrer.

Tot això després que l'ICAC detectés fa més d'un any irregularitats en els treballs de Deloitte per a Bankia, que van portar a l'Institut a obrir un expedient per dues faltes molt greus i dos greus en l'auditoria dels comptes del banc dels dos primers trimestres del 2011, claus per al seu debut borsari.

A principis de 2014, l'ICAC va decidir paralitzar temporalment l'expedient administratiu a Deloitte perquè estava oberta una via contenciosa administrativa als tribunals. L'auditora va recórrer la denegació per part de l'ICAC de reclamar informes al Banc d'Espanya i a la CNMV i un altre pericial extern sobre els fets que li imputa l'organisme.

No obstant això, a l'espera que els tribunals resolguin la petició de Deloitte, l'ICAC ha continuat el seu expedient, que anava dirigit també contra el soci auditor Francisco Celma, encarregat de revisar els comptes de Bankia.